България се възстановява след наводненията – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България се възстановява след наводненията

Община Ивайловград

България се възстановява след водното бедствие. Продължава борбата с последиците от стихията в Югозападна България. Аварийните екипи опитват да  възстановят моста между Хаджидимово и село Блатска, за който премиерът Борисов обеща, че ще е готов до събота. Междувременно пътят Банско – Гоце Делчев беше отворен.

Цял ден аварийните екипи продължиха с укрепването на основите на подкопания път. Река Места продължаваше да сваля нивото си и нови щети върху трасето водите й не нанесоха.

“Към момента приключихме с изграждането на укрепителната стена, сега чакаме валяк да дойде, предстои уплътняване на горния пласт, възстановяване частично на лентата, която е отнесена от свличането на стената, и пускане нормално на движението”, обясни директорът на Областно пътно управление – Благоевград Иван Кунев.

В следобедните часове от Пътното управление спазиха обещанието и движението беше възстановено и в двете ленти. В Благоевградско обаче се появи нов проблем. Кметът Румен Томов обяви, че се спира движението на камиони над 3.5 тона по моста на стария път към село Бараково.

” Този мост е опасен и се нуждае от спешна реконструкция, за да може да работи и в бъдеще. Моторните превозни средства ще бъдат ограничени в тонажите, които минават през моста. Виждате горе, че асфалтът е компрометиран, това означава, че мостът пропада, което не е добре”, смята той.

 В близките дни общината ще поиска официално от правителството финансова помощ за ремонта. А експерти предупреждават, че понижаването на температурите вероятно ще доведе до замръзнали води в пукнатините на скалите край пътищата, а това може да причини нови срутища и свлачища. Остават високи нивата на реките Искър, Блато, Струма и Места.

Огромно количество битови отпадъци бе донесено от водите на река Искър край ВЕЦ “Своге”. От централата твърдят, че за да започне почистването, нивото на прииждащата вода  трябва да спадне още. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар