България с основно участие в акция на Интерпол в 8 държави – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мащабната операция на Международната организация на криминалната полиция бе насочена срещу трафика на хора, незаконната миграция и престъпления с оръжие, наркотици и неистински документи. В операцията участваха 8 държави – България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова. За целта бе сформиран оперативен щаб в централата на “Интерпол” в град Лион, Франция, където са били изпратени представители на различните държави.

На територията на България под надзора на тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции, отбеляза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. В цялата страна бе засилен контролът на границите, бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

В резултат на съвместната работа между Прокуратурата, МВР и Интерпол бяха установени 3 жертви на трафик на хора, на които е оказано съдействие. Предотвратени са опити за незаконно преминаване на държавната граница, установени са издирвани лица, автомобили и документи, иззето е огромно количество оръжие, наркотични вещества и четвърт милион неистински евро банкноти, уточни още говорителят на главния прокурор.

Наблюдаващият прокурор Теодора Тодорова от Софийската районна прокуратура допълни, че трите жертви на трафик на хора са български граждани, двамата от тях – млади мъж и жена, подведени, че ще работят легална доходоносна работа в  страна от  ЕС.  В хода на операцията са  установени и съпътстващи престъпления – държане и разпространение на наркотични вещества. На ГКПП “Дунав мост” са открити 36 кг хероин. За обвиняем е привлечен български гражданин. За краткия период на операцията има и две осъдени лица- за незаконно преминаване на границата с неистински документи за самоличност.

Директорът на ГДБОП ст. комисар Ивайло Спиридонов  обясни, че от оперативна гледна точка, операциите, които се разпореждат от “Интерпол”, са много полезни с аналитичния си принос за оперативните структури. Той благодари на всички служители от главните дирекции “Гранична полиция” и “Национална полиция”, както и на областните дирекции на МВР, които са участвали в  операцията. По думите му в хода й е извършена голяма по обем работа, проверени са близо 98 000 лица, над 48 000 моторни превозни средства, нощни клубове.  

Резултатите от проекта с “Интерпол” са впечатляващи, работата на българските правоохранителни органи бяха високо оценени и при посещението на  генералния секретар на “Интерпол” Юрген Щок у нас през декември месец, отбеляза директорът на Дирекция “Международно оперативно сътрудничество” в  МВР старши комисар Валентин Костов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар