България ще плати близо 430 000 евро на вдовицата на Косьо Самоковеца

България, Инциденти, МВР, Общество, Право, Съдебни
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ангелина ДимитроваЕвропейският съд по правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург осъди България да плати 429 810 евро на съпругата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца, става ясно от решението на съда.

Преди четири месеца Ангелина Димитрова и нейният син спечелиха дело за нарушено право на собственост и тогава получиха 15 хил евро.

Държавата не се споразумя с Ангелина Димитрова за имуществените вреди. Спорът беше за отнетите имоти в полза на държавата – апартамент във Варна за около 37 000 евро и офис в София за над 300 000 евро. Според ЕСПЧ при нарушено право на собственост целта на обезщетенията е да възстановят във възможно най-пълна степен положението.

След няколко прекратявания на разследването през 2004 г. започна дело за отнемането на два апартамента, офис, парцел земя, ваканционна къща и кола. Софийският окръжен съд изчисляваше приходите и имуществото на Димитрови в долари. Така незаконните им и нетрудови доходи бяха изчислени на 40 000 долара. Втората инстанция обаче прецени, че доходите на семейството надвишават 286 000 долара. За това и бяха конфискувани имоти.

Съдът в Страсбург обаче намери, че е нарушено правото на собственост на наследниците на Константин Димитров.

Източник: БТА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар