България ще поиска временно изключение от петролно ембарго срещу Русия – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България ще поиска временно изключение от петролно ембарго срещу Русия*. Това става ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в интервю за „Капитал“ във връзка с готвения от Европа нов пакет от санкции срещу Русия.

„България може чисто технологично без руски петрол, но това би оскъпило значително горивата. От тази гледна точка, ако ЕК предвижда изключения, ние бихме искали да се възползваме от тези изключения, тъй като това е в най-добрия интерес на българските потребители, българските превозвачи и българския народ като цяло. Ако има твърда европейска позиция „спираме всичко за всички“ – е едно. Но ако има изключения, ние ще се възползваме от правото си да ползваме същото изключение“, коментира Василев.

По думите му няма проблем да бъдат подновени доставките на природен газ от Русия за България, защото договорът с „Газпром“ не е прекратяван. „Просто те спряха да го изпълняват“, обясни още Василев.

Българското правителство под никаква форма не е казвало на „Газпром“ „спрете ни газа“, не сме отказвали да изпълняваме договора и не сме нарушавали каквито и да е условия. „Условията бяха доста грубо едностранно нарушени от руската страна, за което ние в момента работим по арбитраж и сме подали към Европейската комисия искане да се разгледа злоупотреба с господстващо положение на пазара“, каза още вицепремиерът.

* Интервюто е проведено преди обявеното днес предложение всички страни в ЕС да спрат доставките на руски нефт от ноември, а на руски горива – от края на годината. Изключение се предвижда само за Унгария и Словакия до края на 2023 г., тъй като те внасят по-голямата част от петрола си от Русия, нямат достъп до море и поради това не могат да получават енергийни ресурси по алтернативни пътища толкова бързо, колкото другите държави от ЕС.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар