България ще участва в операция на НАТО за справяне с бежанската криза

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерският съвет на Република България прие днес решение за разрешаване на участието на военнослужещи от Въоръжените сили на Република България в небойна операция на НАТО на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на определени афганистански граждани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

С това решение Въоръжените сили на ще допринесат към небойната операция на НАТО с до 50 военнослужещи.

Приносът ни със сили и средства е в подкрепа на съвместните усилия на Алианса за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан, се казва още в съобщението.

Вчера министърът на отбраната Георги Панайотов съобщи, че няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия. По думите те ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

“Картината в Афганистан се изменя ежедневно и процесите се отразяват пряко и на въпроса с миграционния натиск. Там движение “Талибан” завзе властта, което създава сложна обстановка в цялата страна и генерира условия за емигриране на гражданите, които виждат опасност за своите семейства. Миграционният натиск не е насочен само към нашата страна”, заяви пък днес в парламента вътрешният министър Бойко Рашков.

По думите му мигрантска вълна ще има в България, Турция и Гърция.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар