Българи взеха златен медал на Международното студентско състезание по програмиране (ICPC)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските студенти Виктор Кожухаров и Радостин Чонев са част от отбора, който завоюва златен медал и класира Оксфордския университет на четвърто място в 46-ия световен финал на Международното студентско състезание по програмиране (ICPC), съобщават на сайта на висшето училище, цитирани от БТА.

Състезанието се е състояло в Луксор, Египет. Два отбора от Оксфорд взимат участие в световните финали на този конкурс. Тъй като 46-ият и 47-ият финал били пренасрочени от 2022 г. и 2023 г. заради пандемията, се е наложило два финала да бъдат проведени паралелно.

В 46-ия световен финал отборът на Оксфорд в състав Виктор Кожухаров и Радостин Чонев от България и Харис Лънг от Хонг Конг взима златен медал и се класира на четвърто място от 124 участващи отбора. Това е първо злато за Западна Европа от 2006 г. насам и първо за британски отбор в цялата история на състезанието, отбелязват от Оксфорд.

Това са и първите златни медали, завоювани някога от българи в ежегодното състезание за студенти, известно още като “олимпийските игри” в областта на програмирането.

За Оксфорд постижението е най-високото за всички времена от началото на олимпиадата през 1970 г. Това е и историческия първи златен медал на английски университет в състезание по програмиране за студенти, допълват близки на студентите.

Международната олимпиада по информатика (ICPC) е най-старото, най-голямо и най-престижното състезание в света, което привлича най-добрите студенти, изучаващи компютърни науки. Те преминават през оспорвани регионални квалификации, за да достигнат до световния финал, където отбори от по трима студенти се състезават в решаването на 11 сложни алгоритмични задачи в рамките на 5 часа. Състезателите работят заедно на един компютър. Отборите, които решат най-много задачи, с най-малко опити и в най-кратко време, се обявяват за победители. Медали получават само първите 12 отбора, като 4 от тях са златни, 4 сребърни и 4 бронзови.

През изминалата година, на регионалните състезания са участвали над 40 000 колежани от 111 страни и 3450 университета от целия свят. За финала в Египет се квалифицират 124 отбора от шест континента.

Златният медал, завоюван от Виктор, Радостин и Харис от Оксфордския университет, нарежда отбора на изключителното първо място в Европа за 2023 г. Успехът доказва отново водещата позиция на учебното заведение сред европейските университети в областта на компютърните науки, както и добрата основа на обучението по състезателно програмиране в България.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар