Българи в Русия: Ваксината „Спутник V“ е нещо страхотно, няма странични реакции, а желанието на хората за ваксиниране е огромно

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Спутник V“ – какво се случва с руската ваксина и как протича имунизацията в Русия?

 

За това разказаха пред Bulgaria On Air вече ваксинираните стоматолози, живеещи в държавата от три десетилетия – Йорданка Чанева и Диан Иванов.

„След ваксинацията психологически сме страшно спокойни, не може да се сравни с месеците преди това. Не сме очаквали да сме толкова спокойни. Хората трябва да знаят, че най-хубавото след ваксинирането е психологическото спокойствие, че няма да се заразиш със смъртоносния вирус“, споделиха двамата в ефира на „България сутрин“.

И обясниха, че до момента няма проблем с руската ваксина „Спутник V“ и с концентрацията на антителата, иначе вече е щяло да бъде съобщено по медиите. „В Русия вече има 2 млн. ваксинирани, а и активно започват да ваксинират с новата ваксина EpiVaсCorona, която е приоритет за хора с алергии. Това е пептидна ваксина с изкуствено наредени белтъци и организмът реагира с изработване на антитела“, отбеляза Диан Иванов.

„Когато отидем да се ваксинираме в поликлиниката, лекарят обяснява за нежелани реакции. Това обикновено е лека температура един – два дни“, посочи Йорданка Чанева пред Bulgaria ON AIR. По думите на стоматолозите при ваксинация се подписва съгласие за евентуалните нежелани реакции, но уверяват, че руската ваксина не дава такива.

„Американските ваксини са по-съвременни, в руската се използва малко по-традиционна технология. Но, голямото предимство е, че руската ваксина не дава странични ефекти, те са съвсем малки, единствено може да реагираме алергично към белтъка, и другото – да преболедуваме настинка“, поясни Чанева.

„За няколко дни, желаещите да се ваксинират от милион и половина станаха 2 млн. В момента е много голямо желанието на хората да се ваксинират“.

Ограниченията в Русия намаляват и вярваме, че с ваксинирането всичко ще се оправи“, сподели Иванов. Стоматолозите са на мнение, че новият щам на коронавируса може да е по-заразен, но при всички случаи ще бъде преболедуван много по-леко.

А в Русия паспорти на ваксинираните няма да се правят, за да няма дискриминация към онези, които не искат да се имунизират. „Ние призоваваме хората да се ваксинират с утвърдените ваксини“, казаха още сънародниците ни.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар