Българи проверяват може ли да се посадят растения в прах от метеорити

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Георги Пенев, основател на Българското метеоритно общество, е решил да проведе изключително интересен експеримент, в който да провери дали могат да се посадят растения в прах от метеорити.


НАСА праща сонда на

Положителният отговор би улеснил много колонизацията на космоса, тъй като почвата на някои планети и обекти е сходна по състав с праха.

В последните години набира сила и идеята за изграждане на колония на Церера – най-големия обект в Астероидния пояс между Марс и Юпитер. Учените отбелязват, че там има обекти, с огромно количество ресурси.

Това е един експеримент, който спонтанно ми дойде като идея понеже, когато режем метеорити събираме прахта, която се отделя при рязане и така с течение на времето за две години събрахме доста добро количество метеоритен прах. Той стоеше в някакви кофи и се чудехме какво да го правим, не ни се хвърляше и един ден ни дойде идея да посадим в тази прах растения, да видим какво може да поникне в такава прах“, каза за БНР Георги Пенев – основател на Българското метеоритно общество.

Ние режем метеорити за колекционери от цял свят, изпращат ни от всяка възможна точка на света, колекционери, рязали сме метеорити за музея във Виена, един наш метеорит, който нарязахме беше в Нант, Франция“, допълни Пенев.

Почти е невъзможно да се намерят два едни и същи метеорита, всеки един е уникален. Колекционери от цял свят са склонни да платят големи суми за такова произведение на космическото изкуство.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар