Българката Бокова поиска по-ефективно ООН, провеждайки кампанията си за генерален секретар

България, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тя вече популяризира глобално образованието и културата по целия свят през последните 6 години, като директор на ЮНЕСКО, но сега, Ирина Бокова иска да стане генерален секретар на ООН, след като изтече мандата на Бан Ки-Мун. Той управлява ООН в два последователни мандата.

Българският дипломат осъзнава колко тежка ще бъде задачата й, ако бъде избрана на тази позиция. Светът наскоро се сблъска с най-голямата бежанска криза от времето на Втората световна война насам, с милиони хора, бягащи от войни и бедност в Средния Изток и Северна Африка. Въпреки това, тя вярва, че ООН трябва да бъде по-близо до хората на планетата.

ООН трябва да бъде по-гъвкаво, за да постига целите си, по-ефективно и съобразяващо се с исканията на държавите-членки”, каза Бокова в нейно изявление (по време на изслушването й от Общото събрание на ООН на 12 април в Ню Йорк – б.ред.).

Бокова вярва, че тя може да надгради успеха си като генерален директор на ЮНЕСКО – пост, който тя заема от ноември 2009-та. Тя се опитва да използва образованието като инструмент за постигане на мир и окуражаване на диалог, същевременно се опитва да предотврати конфликти и екстремизъм.

Моята автобиография показва, че аз се боря за реформи, които могат да бъдат постигнати с ефективни мерки, прозрачност и стабилно управление”, каза още тя.

Тя изиграва важна роля в борбата против расизма и антисемитизма, популяризирайки кампании на ЮНЕСКО за опознаване на Холокоста. Тя беше също първият генерален директор, който назначи специален отговорник за образование по Холокоста.

По света има широко очакване, че новият генерален секретар ще бъде от Източна Европа, както и първата жена в 70-годишната история на организацията.

Считам, че скоро жени ще заемат някои от най-важните постове на планетата, което ще ни помогне да постигнем равенство между половете”, казва тя.

Половината от кандидатите, номинирани до момента, са жени. Освен Бокова, това са бившия външен министър на Хърватска Весна Пусич, бившият външен министър на Молдова Наталия Герман и бившият новозеландски министър-председател Хелън Кларк, която в момента оглавява програмата за развитие на ООН.

Ако бъде избрана, Ирина Бокова ще работи за развитието на правата на жените по света, въпреки че вярва, че промотирането на равенството на половете ще бъде “едно от най-трудните предизвикателства на XXI-век”.

Като шеф на ЮНЕСКО Бокова доказа също, че не може да бъде плашена с геополитически похвати, което се видя през 2001-а година, когато членовете на ООН гласуваха Палестина да получи пълноправно членство в ЮНЕСКО. САЩ и Израел бяха две от 14-те държави, които гласуваха против приемането на Палестина, като Вашингтон дори оттегли финансирането си за организацията.

Не е ясно, дали САЩ все още е недоволна от този ход на Бокова. Българският кандидат ще му трябва подкрепа от Вашингтон, но също и от другите постоянни членки на Съвета за сигурност: Китай, Франция, Русия и Великобритания, ако иска да бъде избрана.

За нас е важно да чуем мнението на другите, а аз съм сигурен, че те няма да спестят да ни кажат кого харесват. Ще бъде интересен процес”, казва руският посланик в ООН Виталий Чуркин.

Въпреки това, 5-те държави постоянни членки на Съвета за сигурност ще трябва да постигнат единодушно решение кого да подкрепят.

Бокова е родена в София, столицата на България, през 1952. Нейният баща Георги Бокова е бил боец на съпротивата през Втората световна война. По-късно той става главен редактор на официалния вестник на БКП.

Бокова се премества в чужбина, за да учи в престижния Институт по международни отношения в Москва, а по късно и в университетите в Мериленд и в Харвард, САЩ.

Бокова е талантлив лингвист, отделно от това, че е родена българка, говори английски, руски, френски и испански. За кратко е била и външен министър на България.

Източник: RT, 13.04.2016 г.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар