Българка, живееща в Испания: Държавата тук ще помогне на хората с 200 млрд.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българите в чужбина са много, а както и преди е показвала медията ни, тя живо се интересува от тяхното битие, независимо от това къде се намират по света. Настоящата ситуация в света не е лека, пандемията от коронавирус застига все повече хора, а Испания е втората по брой заразени с коронавирус в света страна, след Италия. За да научим повече подробности за актуалната ситуация в Испания, от ФАКТИ се свързахме с г-жа Иванка Иванова, която живее в Испания, Барселона, а в същото време е и представител на българската общност в Барселона.

Иванка Иванова

Българка, живееща в Испания, пред ФАКТИ: Държавата тук ще помогне на хората с 200 млрд.

– Г-жо Иванова, на първо време как сте Вие, как са близките Ви и какво е усещането Ви за нагласите и настроението сред испанското общество в настоящата кризисна ситуация?

– Здравейте целият екип на Факти.бг! Здравей, България от мен и Барселона! Благодаря Ви за топлите думи! Моето семейство живее в София, засега са добре, работят и спазват всички указания на Кризисния щаб на България и малко полезни съвети от Барселона. Живея повече от 10 години в Барселона, област Каталуния. Не съм престанала да мисля и да помагам на българската общност в Барселона и на моите сънародници от България, с кавото мога и доколкото ми позволяват възможностите. Успях да убедя и обединя не малко хора от България, Испания и българи от всички останали страни да открием Генерално консулство в Барселона с Решение на Министерски съвет на Република България от 10 септември 2019.

Имам щастието да познавам испански граждани с различни професии, от различни провинции и от различни институции, което е във връзка с работата и обществената ми дейсност в Барселона в продължение на 10г., свързана с България. Испанците в своята история са минали през подобни кризи… като испанската чума, която е взела много жертви. Изпълняват всички указания на Кризисния щаб и вярват, че всичко ще мине и замине и отново ще са заедно на улицата. Осъзнават степента на тревога, застават твърдо зад приетите мерки на правителството и участват с доброволен труд, както и с много дарения от страна на богати бизнесмени, спортисти и т.н. Солидарността при тях е на много високо ниво. Роля за това е изиграло семейството и църквата, още като малки, колкото и да ни е чудно, в този момент са много организирани и обединени. Гражданите, Църквата, Червен кръст, общината и всички институции си помагат помежду си и са в помощ на правителството с една единствена цел – да не се разпространява заразата. Всеки испанец е информиран, знае телефоните за контакти, знаят какво трябва да правят и да помогнат на този, който не знае. Никога няма да откажат да ти помогнат и съдействат. Ако не знае нещо, ще се обади на няколко души, ще получи информацията и ще ти я поднесе. Не са стресирани, приели са нещата такива, каквито са. Готови са на всичко, за да овладеят разпространението на коронавируса.Тежка е ситуацията, да ходиш с маска, да не можеш да прегърнеш близките си, внуците си, децата си, приятелите си, да стоиш вкъщи без да излизаш, единствено до посочените места. Прословутата прегръдка на испанския народ сега липсва, но са убедени, вярват и живеят с надеждата, че всичко ще си дойде на мястото и ще бъдат заедно. Няма да е лесно възстановяването на икономиката, но пътят е един – напред всички заедно.

– Подобно на България, Испания също въведе извънредно положение. Дава ли ефект то и като навременна ли оценявате реакцията на Вашите власти?

– Испания закъсня малко с извънредното положение. Имаше информация още от ноември 2019г. за ситуацията в Китай и след това в Италия. Държавата Испания започна поетапно да затваря мероприятия, но загуби малко време. Подцени движението на хората в целият свят, 47 милионна Испания – страна с туризъм, с много международни програми. Формула 1, Маратон, футболни срещи. Алиментария 2020, кинофестивали, изложби, музикални концерти, Камино де Кампустело, конгреси и семинари в различни сектори, участие на Олимпиада, не е лесно да се затвори от раз страна с голям вътрешен и международен транспорт. Закъснението с обявяването на извънредното положение и въвеждането на по-твърди мерки даде възможност да се развие заразата. Обявяването на извънредното положение дойде в следствие на 7-часово заседание, в което бяха набелязани пакет от мерки. Премиерът на Испания Педро Санчес се обърна към испанския народ и го призова към отговорност и дисциплина. След първата седмица се въведоха по твърди мерки, намалиха до 85 % градския транспорт, наложиха сурови глоби, затвориха 5 града в Каталуния и в Андалусия (Севиля) и дадоха по-големи права на националната и местната полиция.

След обстоен преглед на резултатите след 10 дни, се наложи правителството да удължи срока на извънредното положение с още 15 дни. На 25 март 2020г. Педро Санчес ще внесе в парламента разрешение за удължаване на извънредното положение, обявено с кралски указ 463/2020 от 14 март, обявяващ състоянието на тревога за управление на кризисната ситуация здраве, причинено от COVID-19. Също така и пакет от мерки за самоосигуряващите се, малките, средните и големите предприятия. Споменатото удължаване се иска до 00:00 часа на 12 април и ще бъде при спазване на същите условия, установени в кралски указ 463/2020 от 14 март, изменен с кралски указ 465/2020 от 17 март. До този момент са разпределени 5 848 000 маски и се работи за осигуряване на редовна доставка на този и други продукти. Създадена е специална група за справяне с тази ситуация, съставена от представители на заместник-председателството по социалните въпроси и дневния ред до 2030 г. и от министерствата на здравеопазването и отбраната.

Педро Санчес предупреди, че тези 2 седмици ще бъдат много трудни и отново благодари на всички групи, които работят за победа над вируса, и на испанското общество, че заедно се съобразяват с приетите драстични мерки, които са абсолютно необходими. Трябва да останем вкъщи. Удължават се ваканциите на детски градини, училища, университети и т.н., докато се овладее ситуацията. Засега броят на заразените се увеличава и то сериозно. Испания е втората страна, след Италия, по брой заразени – 39673, починалите са 2696, a оздравелите 3794 човека. Това са официални дани от Министерство на здравеопазването са към 18.30h испанско време (бел. ред. към вчерашния ден). Данните непрекъснато се променят, а ръстът на заболелите е голям.Според мен идва от новия тест, който дава по-бързи резултати. Сега правителството има реална и по-точна предства за броя на заразените и затова реши да предприеме твърди мерки, за да предотврати разпространието на заразата. Министерството на здравеопазването подава информация, обработена всеки ден по няколко показателя. По провинции, по възрастова граница, за Европа и целия свят. Засегнати са всички възрастови граници, като най-силно засегнати са от 50 години до 90 и +.години. При жените са 9966 и са починали 315. Мъжете 9736 и са починали 518. Една от мерките, които правителството предприе е затваряне за свиждане на старческите домове. Набелязани са мерки и е предоставена специална програма, по-големи права на автонимните провинции, наличие на здравни специалисти, които да посещават тези резиденции, наблюдение на болни. Испания има необходимите материали, медикаменти, помощи, както отвън, така и от бизнесмените и богатите спортисти. Информацията, която Кризисният щаб получава ежеминутно, дава възможност на правителството да вземе навременни и по-твърди мерки. На 25 март 2020г. ще затвори врати летище ”Ел Прат” в Барселона, но това ще е по решение на парламента. Педро Санчес предлага план ”Маршал” за излизане от тази ситуация.

– Дисциплинирани ли са гражданите на кралството?

– Рядко дисциплинирана нация, не само в тази ситуация сега, дисциплината е характерна за този народ. Дисциплината и отговорността на испанската нация се дължи на много добре представената ситуация, цел, мерки , мотивация и резултат. Една нация, пред която стои Испания. За тях думите са истински и са преди всичко. Este es mi país, Esta es mi tierra. ¡Viva España! (в превод – моята земя, това е моята страна, да живее Испания!) Този вирус ще го спрем обединени. Народ с голяма история, традиция и много култури, минал през много трудности, известен с големи величия във всички сектори. Солидарна нация, дисциплинирана и отговорна пред себе си, децата и родителите. Издаден указ от държавата се изпълнява, имат доверие и търпение и следват всички указания. Няма място за губене на време. Всички са включени за минимизиране в разпространението на коронавируса. В Испания не са дисциплинирани и отговорни чужденците.

– У нас има специален щаб за борба с коронавируса, с който се събуждаме и заспиваме. В този ред на мисли какъв е подходът на испанската държава и тамошните медии?

– За целите на извънредното положение компетентният орган е правителството. А за упражняване на функциите в този кралски указ е Кризисният щаб, който е под ръководството на социалиста Педро Санчес, премиер на Испания. Щабът включва следните компетентни органи, като всички те ще получават компетентна информация от здравния министър:
1 . Министър на отбраната
2. Министър на вътрешните работи
3. Министър на транспорта, мобилността и градската управа
4. Министър на здравеопазването

Медиите в Испания нямат ограничение за получаване на информация, а дори напротив – натоварени са да обясняват как хората да се предпазят, какви мерки да взимат при първи симптоми, телефонни връзки, непрекъснато се дават обяснения, указания и информация. Кризисният щаб има дигитална връзка с всички медии, провинции, нонстоп се подава информация, буквално на всеки час. Изградена е перфектна организация.. Приеха са сурови глоби за нарушаване на инструкциите – глоби от 100 до 600 000 евро. Днес ще бъдат внесени и приети нови твърди мерки, глоби, както и удължаване на срока на извънредното положение с още 15 дни до 11 април 2020 г.

– Имаше ли презапасяване преди влизането в сила на извънредното положение? Такова се наблюдаваше в редица европейски държави, а в това число и в нашата.

– В първите 2 дни имаше презапасяване, но всичко се канализира след това. Правителството успя да успоки хората, че магазините ще бъдат заредени с хранителни продукти, аптеките с лекарства и всичко, което е от първа необходимост. Единственото, което се повтаря и се иска, е: хората да са дисциплинирани, отговорни и да не се разхождат по улиците без основание. Трябва да покажат документ, да спазват хигиена и всички инструкции. В Испания няма спекула с маски, ръкавици и лекарства. Получиха се сигнали, но бяха парирани от полицията. Има съставени глоби и санкции на лица , които не спазват инструкциите, приети с кралски указ.

Има лице, което контролира влизането и излизането на клиентите. Преди влизане в търговския обект, има поставени ръкавици, дезинфектант и инструкции. Следва да си дезинфекцират ръцете, слагат се ръкавици и се влиза в търговския обект. Работят само магазините за хранителни стоки, като го правят и с намалено работно време от 9.00 до 19.00 часа. Аптеките си работят, има и денонощни, с поставени адреси и телефони за удобство на хората. Има намаление на цената на някои видове лекарства. Всички продавачи са с маски и ръкавици, поставени са стъклени прегради, които предпазват и двете страни – клиенти и продавачи.

– При нас не малко хора започнаха да губят работата си, а правителството ни е критикувано заради липсата на адекватни мерки в икономическия аспект на кризата. Каква е испанската ситуация в този контекст?

– Испанското правителство на първата седмица, след обявяване на извънредното положение, излезе с пакет от 200 милиарда евро, което е 20% от годишния БВП на Испания. Най-голямата мобилизация на финансов ресурс в демократичната история на страната. Педро Санчес твърдо обеща и увери испанските граждани, както и европейските такива, даде твърда дума, че нито един човек няма да остане без грижи от страна на държавата. Има мораториум върху ипотечните кредити за останали без работа, защита при заплащане на ток, вода, газ. Социалната политика е на високо ниво в Испания. Безработните ще получават обезщетения , взети са мерки и са посочени средства за малкия и среден бизнес, също и за големите компании. Помислено е за всички сфери. Днес, успоредно с удължаването на срока на извънредното положение с 15 дни ( до 11 април 2020 г.), ще бъде представена първата програма за малките, средните и големите предприятия. Правителството ще гарантира милиарди кредити, за да избегне фалит на компаниите и самонаетите. Гаранцията за малки и средни предприятия ще достигне 80%, а за големите ще е между 60% и 70%. Срокът на погасяване е пет години при 3% лихва. Ако се получат сътресения, държавата ще поеме риска.

– Наблюдава ли се национално обединение в Испания – между различни политически партии, лидери на общественото мнение и съсловия?

– Извънредната ситуация обедини всички партии, организции, синдикати, всички президенти на испанските провинции и гражданите, като целта е една – предпазване на нацията от заразата. Ако са имали някакви различия, те са били за взимане на по-твърди мерки.

– Нещо, което искате да кажете на читателите ни и всички в България?

– Моят апел към България е: да бъдем всички отговорни, дисциплинирани, да спазваме инструкциите на Кризисния щаб, за да запазим себе си, родителите, децата, близките, приятелите и родината! Индивидуалната дисциплина е много важна, от голямо значение е за овладяването на коронавируса.
Българите в Испания си помагаме с информация помежду си. Чрез страницата си в социалната мрежа предоставям инфорамация за ситуацията не само в Испания, а в целия свят. Имаме връзка с всички българи по целия свят, обменяме информация с МВнР, с дипломатическите представителства в Испания и по света, а също и с българските медии. От контактите си с испанските власти, всеки ден предоставям полезна информация на българите в Испания и на българите по света, за да се запознаят със ситуацията в Испания. Пожелавам здраве и късмет на всички! Пазете се!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар