Българка с покъртителен разказ за работата си в ковид отделение във Великобритания

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Едно красиво и крехко момиче от Банско вече 2 години се бори за живота на болни с коронавирус във Великобритания. Нези Икономова от години живее с родителите си на Острова, работи в болница и учи медицина. Тя е внучка на емблематичната банскалийка Незабравка Икономова – дългогодишен шеф на обредния дом, талантлива самодейка в читалищните състави и управител на почивната станция на ДКП.

Ето какво написа днес Нези в профила си във Facebook:

„Изчетох много постове и коментари относно COVID-19 и ваксините. Не бих искала да повтарям повечето от абсурдизмите, на които станах свидетел в последните 18 месеца. Но нещата, които бих искала да споделя са:

1. Казвам се Нези и в момента живея в Англия. Работя в Worcestershire Royal Hospital, отдел Сериозни белодробни заболявания. Както може би се досещате, част от отдела е безопасно изолиран за пациенти с COVID-19. Аз и останалите колеги сме минали през обучения и тестове за маски, които ни предпазват от БЛИЗЪК контакт с пациентите. Под близък контакт имам предвид, медикаменти, персонална и хигиенна грижа, все неща, за които е нужно да сме изключително близо до болните.

2. Преди ваксините имахме между 10-18 пациента заразени, които имаха нужда от постоянна грижа и наблюдение между половин и 1 час. Не изглежда като много, нали? Представете си, да трябва да измерите кръвно налягане, пулс, процент на кислород в кръвта, температура, колко вдишвания поема пациента за 1 минута и процент на съзнание всеки 30-60 минути. Представете си тази дейност извършена за 18 пациенти. Не изглежда толкова лесно, нали? Като прибавим възможността, че един от тях може да се влоши трагично във всеки един момент, а не дай си Боже двама-трима по едно и също време!

3. Отделът, в който имам гордостта да работя е една стъпка ПРЕДИ интензивна грижа. Пациентите, които постъпват при нас имат нужда от high flow кислород, CPAP машини, които постоянно изпомпват кислород с положително налягане в дихателните пътища. Маските идват в различни размери, от частично до пълно покритие на лицето. Следващият вариант за лечение е интубация или трахеостомия, които се извършват в интензивните отделения. При последните два споменати варианта, за един ден лечение с тръбите, било то в или през гърлото, един ден се равнява на една седмица възстановяване. Много пациенти с COVID-19 са в отделението повече от 15 дни. Цялата човешка система се забавя, виждала съм пациенти, които имаха нужда от физиотерапевти, които да им покажат как да ходят отново. Няма да влизам в повече подробности.

4. Грижата за пациентите винаги е била първи приоритет. Представете си случай с пациент, които няма никакви други заболявания. Нормалния процент на кислород в кръвта е между 96-100% при здрав човек. С различни белодробни заболявания процентите могат да варират между 88-92% или над 94%. Нормалните вдишвания в минута са 15-20, вдишвания над 20 могат да ни алармират за потенциален проблем. Представете си пациент, който поддържа 87-88% с маска, която го снабдява със 100% кислород с положително налягане и вдишвания в минута над 25 (имали сме пациенти с 40 вдишвания в минута). За да се нахрани са нужни две медицински сестри, една да държи храната (предимно пюрета, за да се преглъща лесно) и другата да махне маската и да я сложи веднага след като пациента е сложил храната в устата си (дъвчене, преглъщане става с маската на лицето). Всичко това се случва, докато пациента е на легло, без да се движи, при движение кислорода и състоянието на пациента се влошава драстично, да не говорим за ставане и две-три стъпки от легло до стол.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар