Дете Теодора

Българската Коледа: Теди вече пише изречения и срича, само смятането й е трудно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

8-годишното дете е с аутизъм, но ходи с удоволствие в I клас

Голям подарък! Неуточнено какъв, но задължително с внушителни размери – това иска от Дядо Коледа 8-годишната Теодора Тодорова от Севлиево. Момичето е с диагноза детски аутизъм, но умее да пише и вече е адресирало писмо до благия старец.

Тръгнала на училище с година по-късно от връстниците си и сега е в I клас, но никой не я приема за различна.

Всички много й помагат, за да се справя и да върви напред,

макар и “с мечешки стъпки”, казва майка Радина Радионова.

Теди е родена нормално и до първата годинка нищо не подсказвало, че ще има проблеми, освен че по-късно от останалите бебета започнала да сяда. После родителите с тревога установили, че първите крачки и думички се бавят.

 

“Вкъщи забелязахме, че детето върви по-назад от другите на нейната възраст, но докато тя не отиде в детската градина, където се прави начален тест, никой не ни информира, че е с някакво изоставане”, казва Радина.

Започнали консултации с лекари. Изтъкнатият детски невролог проф. Иван Литвиненко от Специализираната болница по детски болести в София се заел със случая. Обследвали я психиатър и психолог.

“На 5 години тя е диагностицирана с аутизъм по ТЕЛК, но не показва изцяло чертите на аутистичния спектър. Лекарите смятат, че има и нещо друго, което не може да се открие. Затова се налага генетично изследване, за да се види причината за състоянието “, обяснява майката.

От детската болница ги насочили към “Българската Коледа”, след като здравната каса отказва да поеме цената на изследването. От кампанията вече са отпуснали 850 лв. за генния анализ. Семейството на Теодора чака резултатите до дни.

“Да го приемеш, е малко стряскащо, но постепенно осъзнаваш, че ако ти паднеш духом, няма как да помогнеш на детето си”, казва Радина. И обяснява, че единствената терапия е постоянната работа със специалисти.

Три години момиченцето е посещавало логопед и психолог в Общностния център в Севлиево. Той обаче затворил през септември, а услугите били за деца до 7 г.

“В училище има ресурсен учител. И социален педагог ползва”, казва Радина. Теди ходи и на частни уроци при начална учителка. Детето се доверява на педагожката и работата им е изключително благотворна. Майката е много благодарна и на класната Петя Стефанова, която с доброта и внимание успява да балансира между класа и Теди.

“В учебните занятия съдействат във всичко. С дисциплината нямаме проблем, не говори, не е агресивна, но е много хаотична и разсеяна. Ако не си до нея да помагаш и показваш, не прави нищо”, казва майката.

Амбицията на педагозите и родителите е Теди да
бъде самостоятелна

Освен с вниманието тя има проблем с ориентацията. Има вродено очно дънно изкривяване, което не може да се коригира.

“И в момента е с различен диоптър на двете очи, като едното е плюс, другото е минус”, разказва Радина.
С бащата Иван са лични асистенти на детето си. На този етап са им определили 5 часа за обгрижване и ги поделят.

Така двамата успяват и да работят. Майката е шивачка във фирма за трикотаж, а бащата е служител в бензиностанция с гъвкаво работно време. И така трудно се справят, защото специфичните нужди на Теди им излизат по 1500-2000 лв. на месец.

Тя боледувала често. До 5-годишна възраст била на антибиотици поне два пъти в месеца.

“Антибиотичното лечение се отразява доста на психиката на такива деца. Преминахме на хомеопатия и сега приема гранули, които могат да влияят на мозъчните клетки. За 3 години и половина е пила само два пъти антибиотици”, казва майката.

Коледното чудо, за което Радина се моли, е детето да се оправи, за да води самостоятелен живот. Благодари на “Българската Коледа”. “Екипът на кампанията явно повече мислят за нашите деца, отколкото държавата. Сумите, които трябват за нашите деца, понякога са непосилни”, казва тя.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар