Кирил Петков: Ако Борисов иска да си говорим, да се обади

Българските зърнопроизводители бесни на Парламента, че застава на страната на Украйна

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-голямата земеделска асоциация в България – тази на производителите на зърно изказа острото си негодувание и възмущение от депозираното решение на Комисията по икономическа политика и туризъм в деловодството на Народното събрание за отмяна на забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна.

Ето и пълният текст на декларацията:

„Декларация против предложението за отпадане на забраната за внос от Украйна

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразява своето възмущение от депозираното решение на Комисията по икономическа политика и иновации относно отмяна на забраната за внос от Украйна.

Да помагаш на хора в бедствие е благородно, да помагаш на окупирана държава, намираща се в тежка икономическа криза, е солидарно, но да пренебрегваш нуждите на собствената си държава за сметка на друга, прилича повече на предателство.

Отпадането на забраната за внос от Украйна е най-бързият и сигурен начин да загине родното земеделие.

Крахът в земеделието обаче не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници. Сектор „Земеделие“ осигурява над 100 000 работни места и неговата гибел предвещава сериозни икономически и социални проблеми. Загубата на един земеделец е загуба на работни места и предвещава сериозни икономически и социални проблеми.

Сектор „Зърнопроизводство“ е най-големият платец на рентни плащания. Ние сме най-големият поддръжник на социален мир и всяко сътресение в сектора рефлектира върху продоволствената сигурност на Република България.

В разписаното проекторешение от 11.09.2023 г. народните представители твърдят, че премахването на забраната няма да постави в риск конкурентоспособността на българските производители. Всъщност свалянето на забраната не просто би поставило в риск всички фермери, а би довело до фаталния край на целия сектор „Земеделие“.

Бихме искали да напомним, че над 15 000 зърнопроизводители изплащат над 2,5 млрд. лв. ренти и произвеждат продукция за над 7 млрд. лв. на годишна база – това са инвестиции пряко в икономиката на България. За сметка на това помощите, които са получили от държавата за последиците от войната в Украйна, до този момент са в размер на 0 лв.

НАЗ, в качеството си на най-голямата отраслова организация в сектор Зърнопроизводство, заявява категорично, че е против приемането на Проект на решение за позицията на Република България относно удължаването на превантивните мерки по отношение на определени продукти с произход от Украйна след 15 септември 2023 г., № 49-354-02-136, внесен от Кирил Петков Петков, Делян Славчев Пеевски, Атанас Петров Атанасов, Хамид Бари Хамид, Румен Димитров Христов и Александър Койчев Иванов на 11 септември 2023 г.“


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар