Българският актьор, участник във филма получил „Оскар“, е русенец с изключително драматична съдба!

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Животът Димитър Маринов е история на мъка, унижения, търпение, гняв, вяра, любов, упорство, успех…

“В продължение на 12 дълги и мрачни години живях в нереален свят, създаден от музиката; цигулката беше моето бягство от реалността, която ме потискаше и плашеше”. Това разказал  Димитър Маринов по телефона от Америка на журналистката Соня Колтуклиева на 3 февруари, 3 седмици преди 91-та церемония по раздаването на наградите на Филмовата академия, на която той стана първият български актьор, награден с Оскар.

Животът на Димитър Маринов е история за мъка, унижения, търпение, гняв, вяра, любов, упорство, успех…по-вълнуваща даже от историята на чернокожия пианист Дон Шърли, за когото се разказва във филма “Зелената книга”, принуден да понесе травмите на расовата сегрегация и успял да я надмогне с вярата, че “достойнството се възнаграждава”, коментира Колтуклиева във Фейсбук.

Митко е извънбрачно дете, роден е в Русе, осиновен от бездетната леля на биологичната му майка. Израства в семейството на едни от най-богатите и напредничави индустриалци в България – братя Маринови. Народната власт изгонва осиновителката му от разкошния й апартамент на ул.”Оборище” 33 заради комунистическата функционерка Вълка Горанова, разказва Соня Колтуклиева.

Местят се в по-малък апартамент, но и там настаняват други две семейства, така че Митко израства в една малка кухня. Митко открива големия свят като член на прочутата детска филхармония “Пионер”. Като войник се опитва да избяга от България със свой приятел. Сръбски полицаи ги залавят във вагон на “Ориент експрес” за Белград и ги връщат обратно. 19-годишният Митко престоява в няколко затвора 2 години, 6 месеца и 10 дни… излиза на свобода през 1986 г. и става нощен чистач в театър “Сълза и смях”.

code Copy and paste this code on your site.

Минава през какви ли не перипетии, докато успява все пак, макар да е “враг на народа”, да завърши ВИТИЗ, тъй като режисьорът Крикор Азарян се застъпва за него пред властимащия Георги Йорданов. Благодарен е много на Тодор Колев, че му помага и го насърчава да свири и да изнася представления. С фолк-джаз формацията “Магическите гласове” гастролира из Европа, Канада и САЩ. От летището в Ноксвил, Тенеси, започва емигрантският му живот.

Башар Рахал и Захари Карабашлиев го навиват да се яви на кастинг. Хич даже и не се надява на 45 години да го ангажират в холивудска продукция…но успява! През 2009 г. го канят за участие в “Мъже от стомана” .

В Америка Митко започва емигрантския си живот с една цигулка в ръката и 112 долара в джоба, разказва Колтуклиева. За втори път го осиновява добро семейство. Научили от един вестник за съдбата му на уличен музикант, съпрузи, загубили сина си при катастрофа, го приютяват; по-късно Митко научава защо – защото е роден на една и съща дата със загиналото момче. Години по-късно, той кръщава своя по-малък син Майкъл на името на американския си благодетел.

… Димитър Маринов е участвал във филми заедно с холивудските звезди Махерашал Али, Виго Мортенсен, Матю Пери, Селена Гомез, Аштън Кътчър. Днес първият български актьор, носител на Оскар, ще се прибере при щастливото си семейство в уютния си дом в Карлсбад, красиво градче между Лос Анджелиз и Сан Диего!

Аз му пожелавам крепко здраве и някой ден да режисира филм за невероятния живот на Димитър Маринов, завършва Соня Колтуклиева. Това е третият награден българин, роден в Русе и вторият, получил Оскар. Първият е Елиас Канети, нобелов лауреат за литература,вторият е Владимир Койлазов, който през 2017 взе „Оскар“ за технологични ефекти и сега и за Димитър Маринов.

Бряг нюз

http://www.briagnews.b

Четете още на: http://www.budnaera.com/201901f/19011200.html#ixzz5gco3kckJ
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар