Българският институт INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за изкуствен интелект

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски” е с повече статии в CVPR’24 от знакови западни университети. Конференцията, която тази седмица се организира в американския град Сиатъл, е форум номер 1 в света за компютърно зрение и е едно от знаковите събития за изкуствен интелект, пише БТА.

Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT

Традиционно на нея се публикуват някои от най-иновативните проекти в тази научна сфера, а приемането на материали за нея е изключително трудно и престижно, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В публикуваната програма на конференцията има общо 16 статии с участието на учени от INSAIT. Това е сериозно доминиране на българската научна организация, а броят статии е съотносим с тези на най-добрите университети в света. Така например водещият холандски университет Делфт има две публикации, Технион (Израел) – шест, Корнел (САЩ) – 12, а Kеймбридж – 13. Институтът на Софийския университет се доближава до броя публикации на двата водещи американски университета – Принстън, който има сходен брой – 17, и Харвард, които са с 20.

Статиите от INSAIT включват шест стратегически направления, като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен изкуствен интелект, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и други. В подготовката на една от тях участие има и единайсетокласничката Рени Паскалева, която е участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.


Снимка: МОН

Така България прави не само знаков пробив на конференцията с общо 16 статии, но сред авторите се записва името на един от най-младите участници в нейната история. Заслужава и да се отбележи, че от създаването на форума преди 40 години до сега не е имало участие на българска научна организация на него.

CVPR (хирш-5, индекс 422) е както най-авторитетният форум в областта на изкуствения интелект в света, така и е на четвърто място сред всички научни форуми, наред с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар