Българският AI институт INSAIT открива ново научно направление

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, ще има ново научно-изследователско направление, което ще е в сферата на алгоритмите.

Това е една от най-важните и стратегически сфери в информатиката. От нея идват и създателите на Google и на която се базират всички национални и международни олимпиади по информатика. Това каза на преконференция днес основателят и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев, на която присъства и професорът от Принстън Робърт Тарджан.

Робърт Тарджан. е носител на наградата “Алън М. Тюринг” за информатика, която е еквивалент на Нобеловата награда и е изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света.

Проф. Тарджан идва от САЩ, за да представи началото на тази нова сфера на алгоритмите в INSAIT и в Софийския университет. Това е едно знаково събитие за INSAIT, за Софийския университет и за България, подчерта проф. Вечев и отбеляза, че в сферата на алгоритмите институтът и България се позиционират като една от водещите дестинации в световен мащаб.

Освен на наградата “Алън М. Тюринг”, проф. Тарджан е и носител на медала “Абакус”, който се присъжда един път на четири години от Международния математически съюз “за изключителен принос към математическите аспекти на информатиката”. Член е на Националната академия на науките в САЩ и на Националната инженерна академия на САЩ.

Трима учени на световно ниво от едни от най-елитните университети в света се преместват да живеят в София и да работят в INSAIT, съобщи проф. Вечев. Учените са проф. Бернард Хойплер, д-р Амир Абуд и д-р Томаш Кочумака, и също присъстваха на днешната пресконференция. В нея участваха също служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Георги Вълчев.

Google отпуска един милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, припомня БТА.

Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той заедно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха тогава дарението на форум на компанията в София.

Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво“, каза тогава министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които постига тя.

Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и затова държавата ще продължи да подкрепя последователно института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България“, подчерта министър Цоков. Той съобщи тогава на форума, че над 200 000 български ученици използват облачните технологии на Google, а инструментите на компанията с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.

INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар