Български гласъ и ИТН на чертата, 1/2 % разлика между ППДБ, ДПС и Възраждане: Соушъл Мониторинг България

Политика
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-представителното проучване на общественото мнение у нас, извършено сред 3500 бг граждани с избирателни права от цялата страна подсказва за 2 основни интриги на изборите за парламент. Първото място на ГЕРБ е неоспоримо с 25, 63%, като авансът пред ППДБ се увеличава и вече е над 11%. Но със своите 14,35% досега управляващите попадат в яростна битка за второто място, тъй като следващите две партии имат практически същия процент – 14,11% за Възраждане и 13,68% за ДПС.

 

Фотофиниш ще определи позициите от сребърната до четвъртата и никой в момента не може да каже кой на коя ще попадне. Всичко ще се реши в края на кампанията, която все още върви вяло и се очаква да гръмне едва в заключителните 10-12 дни след дългия уикенд за празника на родното слово.

 

БСП пада до 7,86% и запазва пета позиция, но интригата за четирипроцентовата бариера остава. Според изследването на SMB на чертата са ИТН с 4,18 на сто и Български гласъ с 3,71. Тази нова партия беше една от сензациите на местните избори, като успя да събере 68 000 вота, постигайки престижното трето място във Варна – община №3 у нас, както и бронзова позиция в други областни градове като Хасково и  Враца. Тя има дори собствен кмет в една от най-богатите общини на страната – Созопол, където преди управляваше БСП. Очертава се като нелидерска партия на регионите.

 

Запазва се и още една въпросителна. Ваня Григорова със Солидарна България също запазва шансове да прескочи летвата, като събира 3,13%. Близо до нея с 2,88 на сто е Синя България, а Граждански блок на Гешев се движи на процент и половина, което го поставя над прага за осигуряване на субсидия от едно на сто.

 

Малко по-различна е картината за класиране в европарламента на изборите 2 в 1 на 9 юни, която очертава проучването на SMB, осъществено по метода на телефонното интервю по поръчка на 19 минути от  агенцията.

Пропорцията и резултатът на ГЕРБ се запазва, но ППДБ прави повече от процент разлика на Възраждане и 1,7 на сто спрямо ДПС. Което е странно, защото за разлика от двете партии, с които дава сходни резултати, коалицията страда от липса на европейска легитимация – само ДСБ от участниците в коалицията е член на евросемейство.

 

Петата формация, която минава границата е БСП с 8 на сто, което дава известни надежди не за 1, а за двама депутати в ЕП на червените, които в момента обаче имат 5. При тях интригата е дали младата Цветелина Пенкова, която направи успешен мандат в Брюксел и осигури признаването на атомната енергия за чиста и така опази за още половин век нашия закръглящ 50-годишнина наесен АЕЦ Козлодуй и  ще успее да влезе, вместо професора по хиперинфлация Румен Гечев.

Източник: 19min.media


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар