Български духовници се срещнаха с Митрофанова и поискаха ключовете от Руската църква

Български духовници се срещнаха с Митрофанова и поискаха ключовете от Руската църква

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и български духовници се срещнаха. Това научи NOVA от сигурни източници.

Според тях на срещата са присъствали Втори викарен епископ Велбъждски епископ Исаак, както и четиримата свещеници определени да служат в храм “Св. Николай”. Българските духовници са поискали ключовете от храма. Няма информация те да са ги получили.По рано стана ясно, че  Елеонора Митрофанова заяви, че посолството на Москва ще предприеме действия относно храма “Свети Николай” – Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ).


“Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква”, каза дипломат №1 на Кремъл в София.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Според русенският митрополит Наум Руската църква е собственост на българската държава.

До затварянето на Руската църква “Св Николай Мирликийски” се стигна след решението за експулсиране на трима духовници от Русия и Беларус по подозрения за шпионаж в полза на Москва.

Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм “Св Николай Мирликийски”, известен като Руската църква, лично назначи със своя заповед свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения, съобщиха от Светия синод

 

 

 

 

 


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар