Български екипаж ще се качи на заседналия кораб, ако вълнението падне до 1-2 бала – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При положение, че времето и вълнението позволява в понеделник български екипаж ще се качи на кораба „Вера Су“, за да се случи разтоварването на плавателното средство. Това съобщи директорът на Морската администрация кап. Венцислав Иванов. 

„Очакваме времето да се подобри между неделя и понеделник и по всяка вероятност в понеделник ще продължим по нашия план. Очакваме времето да позволи да се качим на кораба – вълнение около 1-2 бала и сила на вятъра около 5-6 метра в секунда“, добави той.

Към настоящия момент няма промяна в състоянието на заседналия кораб „Вера Су“. Кап. Иванов допълни, че имат хора на Камен бряг, които са в готовност да съобщят, ако такава промяна настъпи.

Вчера стана ясно, че прокуратурата ще повдигне обвинения на капитана на заседналия край Камен бряг кораб и втория му помощник.

Кап. Иванов съобщи, че е направил връзка със следствените служби в Добрич, но те са отказали да му дадат информация, защото се правят разпити при закрити врата.

Според него е възможно причината за засядането на кораба край Камен бряг да е човешка грешка, но е възможно и други обстоятелства да са довели до проблемите с управлението на кораба.

„Нека да приключат окончателните разпити и ние ще анализираме допълнително това, което са разказали членовете на кораба“, призова той.

„Изпратихме допълнително писмо до корабособственика дали и кога ще бъде наличен допълнителен екипаж, и кога ще бъде факт подписът на договор с компания за изваждане на кораба. Ние работим паралелно, ако до оправяне на времето не се появи такава компания, одобрена от министъра и правителството на България, да започнем действия, имаме готовност да започнем действия по снемане на товара“, заяви кап. Иванов.

Моряците вчера бяха разпитани и освободени, предстои да им направят митническа проверка.

По делото ще работят следователи от Националната следствена служба, които се очаква да пристигнат в Добрич.

„Ще бъде извършена митническа проверка на останалите от екипажа. Имаме насоки за причините за инцидента, но все още е рано да бъде обявявана. По-скоро е човешка грешка. Продължаваме да работим и по трите направления по отношение замърсяването на околната среда, за действията или бездействието на администрации“, заяви окръжният прокурор Радослав Бухчев.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар