Български православен храм има вече във Виена – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Историческо събитие за Западно-и Средноевропейската епархия на Българската православна църква. Във Виена се открива нов собствен български храм, в който нашите сънародници, пребиваващи във Виена, в нейните околности и в цяла Австрия, ще могат да посещават. Именно днес, на големия празник Неделя на Всички български светии, храмът ще бъде осветен. Негов патрон ще бъде свети Иван Рилски, предаде БГНЕС.

Освещаването ще бъде извършено от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с духовници от епархията. Нашите православни църковни общини в Западна и Средна Европа ползват за своите потребности предимно католически и протестантски храмове, предоставени ни за ползване, както и наети за целта помещения.

За пръв път българските изселници в Унгария изграждат свой собствен храм в Будапеща, чийто градеж е завършен през 1931 г. Храмът във Виена е вторият собствен храм изграден специално за духовните потребности на нашите вярващи сънародници живеещи в Австрия по инициатива на българската църковна община, имаща за свой небесен покровител преподобния Рилски светец и Чудотворец. Храмът е изграден за около три години със средства от вярващите ни сънародници, австрийски приятели и почитатели на Православието и България, както и от българската държава в лицето на дирекция “Вероизповедания” при Министерския Съвет. Събитието ще бъде зачетено от висши църковни и светски представители на Майка България и приятелска Австрия, съобщиха от Светия Синод.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар