БЪЛГАРСКИ УНИКУМ! ВРЪЩАТ ДОКАЗАН ПЛАГИАТ НА РЕКТОРСКИЯ ПОСТ! ПРОТИВОРЕЧИВИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ ПО КАЗУСА

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Варненският районен съд възстанови уволнения за плагиатство проф. Росен Василев на длъжността ректор на Техническия университет във Варна.

Ректорът беше уволнен, след като от Комисията по академична етика към министъра на образованието обявиха, че той е станал професор и доктор на науките, благодарение на преписани чужди трудове.
Комисията публикува доклад след проверката си на сигнали срещу проф. Василев, който потвърждава категорично наличието на плагиатство в особено големи размери.

За временен ректор през ноември миналата година беше назначена  проф. д-р инж. Розалина Стефанова Димова.
Съдът във Варна, обаче, обяви, че заповедта за назначаване на временно изпълняващ длъжността ректор на университета е преждевременно издадена от министъра на образованието. Защото: мандатът на ректора може да се прекрати предсрочно по негово желание или с решение на Общото събрание на университета. А такова нямало.

Това прави невалидна и заповедта за освобождаването на проф. Росен Василев, съобщават от Варненския районен съд.
Съдът задължава Техническия университет да изплати на проф. Василев всички разходи по делото, както и дължимите държавни такси.

Същевременно от Техническия университет категорично опровергаха връщането на скандалния професор и уточняват:  към момента има образувани три съдебни производства – две пред Върховния административен съд и едно във Варненски районен съд, като преди дни и трите дела са приключили с решения на първа инстанция. При двете дела във ВАС е постановено, че се прекратяват производствата по делата поради отсъствие на правен интерес от страна на Росен Василев, тъй като той вече не е хабилитирано лице и не може да заема длъжността ректор.

Тези решения не са окончателни и подлежат на обжалване пред ВАС.

В противоречие с Върховния административен съд Варненският районен съд е решил точно обратното – че възстановява Василев на длъжността ректор на УниверситетаТова решение също не е окончателно и подлежи на обжалване на още две инстанции – Варненския окръжен съд и ВКС.

Според ръководството на ТУ-Варна преди окончателното приключване на съдебните процедури не е коректно да се разпространява информация за техния ход, за да не се заблуждава общественото мнение.

На 22 март се свиква Общо събрание за провеждане на частични избори в ТУ-Варна. Предстои колективният орган да избере ректор, който да изпълни докрай мандат 2015-2019.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар