Българското кино с рекордни 14 филма за 2016 г.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Като цяло годината изглежда добра за българското игрално кино. Четири нови български филма получиха награди от реномирани световни кинофестивали – “Безбог”, “Слава”, “Христо” и “Пеещите обувки”, каза за БТА кинокритикът Александър Донев.

В кината имаха своята премиера 14 български игрални филма – незапомнен брой в новата история на българското кино. Това е дори с една премиера повече, отколкото през 1991 г. – годината, в която бяха премахнати държавният монопол в киноразпространението и системата на държавните дотации в киноиндустрията.

“Художествена тенденция или модел може да се идентифицира в най-успешните фестивални филми – “Безбог”, “Слава”, “Христо”. Те са нискобюджетни, говорят остро критично за съвременната българска действителност като много ясно идентифицират причините за духовната и икономическата криза в днешното българско общество – скъсването на връзката между държавата и гражданите”, отбеляза кинокритикът.

Според него е необходима радикална промяна във възгледа какво трябва да бъде българското кино. Отправната точка не трябва да е вчерашният и днешният ден, а перспектива от 15-20 години напред. Той не вижда обаче положителни сигнали в тази посока. Не чувства и особена тревога във филмовата общност, че състоянието на българското кино не вдъхва големи надежди за бъдещето.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар