Българско село в Украйна издигна паметник на Кирил и Методий – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българско село в Украйна издигна паметник на Кирил и Методий

Ивайло Ангелов

На 3 юни на централния площад в село Кулевча в украинския Саратски район тържествено беше открит паметник на славянските просветители и създатели на славянската писменост – светите братя Кирил и Методий. Идеята и реализацията са осъществени с участието на местните жители, на кмета Никита Статиров, като голяма част от работата е преминала с активната подрръжка на депутата от Областния съвет, представляващ Саратския район, Игнат Братинов, също от село Кулевча.

Успоредно с построяването на паметника е бил благоустроен и площада в селото, който по решение на местния изпълком ще носи името “Св.Св. Кирил и Методий”. На площада са поставени нови плочки, построен е фонтан, както и нови пейки, а района е бил озеленен.

На откриването на паметника присъстваха гости и от други райони на Одеска област, както и петима депутати от Областния съвет, в това число и президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, българският посланник в страната Красимир Минчев, консулът на България в Одеса Димитър Тучков, заместник-председателя на Одеския областен съвет Юрий Димчогло, кметът на българското село Кюлевча Веселин Тодоров, протоерей отец Владислав. Събитието беше посетено и от делегация от село Кюлевча (Шуменска област), преселници именно от което са и днешните етнически българи, живеещи в украинското Кулевча.

Приветствени думи бяха изказани към събралите се хора в Кулевча от българския посланник Красимир Минчев, заместник-председателя на областния съвет в Одеса Юрий Димчогло и народния депутат Антон Киссе. В своето обръщение те наблегнаха на историческата значимост на направеното от двамата свети братя Кирил и Методий. Бе изразена и благодарност към местните жители за техния труд и съпричастнвост при изграждането на паметника, както и към Игнат Братинов за неговия съществен принос.

В празничната програма през деня участие взеха творчески колективи към местния дом на културата, Снежана Сирова, Наталия Колесник и др.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар