Бъчварова: Корупционната среда се развива по-бързо, отколкото противодействаме

България, МВР, Политика, Престъпления
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Румяна Бъчварова и Екатерина ЗахариеваПреодоляването на корупцията не трябва да бъде един лозунг, една мантра, корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат. Това заяви днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС. Бъчварова, заедно президента Росен Плевнелиев, министрите Екатерина Захариева, Меглена Кунева, председателя на ВКС Лозан Панов и др. участва в работата на 20-ия обществено-политически форум за противодействие на корупцията, под егидата на Центъра на изследване на демокрацията, на тема: „Завладяване на държавата и противодействие на административната и политическата корупция в България”.

Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който ни бе представен днес, показва, че каквото и да сме направили, резултатите не са достатъчни, посочи Бъчварова.

Направленията, в които се работи в МВР, е първо да се ограничи корупцията вътре в системата. Тя подчерта, че трябва да се работи срещу това явление в по-широк фронт. Резултатите, които имаме за ограничаване на контрабандата, систематичните ни усилия и общото ни разбиране за това, са в основата на добрия ефект. Това нямаше да се случи, ако нямаше регулярните контакти между отделните институции, както и споделената информация. Толкова харесвам този подход, че мислех, че той е приложим и в други сфери- става дума за преодоляване на корупцията в държавата.

Антикорупционният закон, внесен от г-жа Кунева, е пример за добра работа, но справянето с административната корупция е сложно, според нея. Това е също проблем, който трябва да разрешим. Не виждам друг изход от ситуацията с масовото навлизане на корупционни практики в администрацията и другите сфери, освен електронното управление, каза Бъчварова. Трябва възможно най-бързо да направим това, за да ограничим корупционните практики. Дилемата не е само техническа, тя е концептуална, продължи Бъчварова. Важно е да знаем нещо друго – преодоляването на корупцията не трябва да бъде един лозунг, една мантра. Ако срещаме трудности, то е защото ни липсва инструментариум за противодействие, но това е теоретичен проблем. Важният проблем е каква държава искаме да имаме, да създадем средата, в която държавните институции да я наложат на цялото общество. От наша страна, на МВР усилията срещу корупцията не са спирали, а ако има пропуски това не е от липсата на желание, а защото корупционната среда в страната се развива по-бързо, отколкото държавните институции могат да й противодействат, посочи Бъчварова.

Даваме възможност на бизнеса и гражданите да работят с цялата информация, която имаме. Държим да сме открити, но се сблъскваме с проблема, че тази информация още не е готова за използване. Второто добро лекарства срещу корупцията е откритото управление, съчетано с целия потенциал на електронното управление са достойният отговор на това, което ни притеснява и с което искаме да преборим, отбеляза Бъчварова. Тук не става въпрос за едни пари, а за това да отвоюваме държавата си и се надявам, че ще се справим , заключи Бъчварова. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар