Важно! България най-сетне със закон за личния фалит, ето на кого ще опрощават дългове

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерският съвет одобри днес проект на Закона за несъстоятелност на физическите лица.

Няма държава в ЕС и няма развита държава, в която да няма законова регламентация на личния фалит. България твърде дълго остана без такъв закон, заяви министърът на правосъдието Крум Зарков пред медии.

 

Само добросъвестни длъжници ще могат да искат образуване на производство, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения.

А добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения, съобразно своето имуществено състояние и доходи, и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори, уточни министър Зарков.

Сред постъпилите по законопроекта становища е и това на Световната банка, в което се приветства въвеждането на новата правна уредба, посочвайки че множеството елементи в нея съответстват на най-добрите практики.

„Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс. Да ги извади от спирала, в която, колкото повече усилия полагат, толкова повече затъват в блатото на дълговете си“, акцентира министърът на правосъдието.

Зарков изрази надежда законът да бъде приет до края на годината, тъй като такъв е и ангажиментът на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

„С този закон служебното правителство прие всички закони по ПВУ, които бяха от компетенцията на Министерството на правосъдието“, отбеляза Крум Зарков.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна. Политика за поверителност