Важно! Вижте къде можете да си направите по свое желание тест за коронавирус

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Вече можете да си направите тест за коронавирус в Бургас по собствено желание. Изследването се извършва в лаборатории „Лина“. Цената на теста е 28 лева и 2 лева е манипулацията. Тоест срещу 30 лева общо можете да разберете дали сте носител на Covid-19.

Новият коронавирус е с официално научно наименование SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), а заболяването, което причинява, се нарича COVID-19 (Coronavirus disease 2019). Повечето хора, заразени с вируса, имат леки до умерени дихателни симптоми и се възстановят без необходимост от специално лечение. Възрастните индивиди и тези с хипертония, диабет, сърдечно-съдови, хронични респираторни и злокачествени заболявания са с по-висок риск от развитие на тежки симптоми.
Лабораторната диагноза на коронавирусната инфекция има две основни направления – директно доказване на вируса в материали от дихателната система и установяване на имунен отговор на човешкия организъм чрез изследване на кръвни проби. Златен стандарт за откриване на вируса е генетичното изследване чрез real-time PCR. Методът е изключително чувствителен, изисква високотехнологична апаратура и квалифицирани лабораторни специалисти. Тези особености определят високата му цена и трудната му достъпност. Имунната система на човека реагира на коронавирусната инфекция като образува антитела – белтъчни молекули в кръвта.
Към настоящия момент антителата могат да се търсят чрез бързи тестове, които са приложими за широк кръг от хора. Подобни анализи играят важна роля за наблюдението на епидемичния процес и за научните изследвания.
Лаборатория „ЛИНА“ въведе бърз тест за изследване на IgM и IgG антитела срещу SARS-CoV-2. За извършване на анализа е необходима кръвна проба. В резултата се отразява присъствието/отсъствието на двата класа антитела, т.е. изследването е качествено, а не количествено. Тестът, който се използва в лаборатория „ЛИНА“, е одобрен за продажба в Европейския съюз и останалата част от света.
Проби се вземат само на адрес: гр. Бургас, ул. „Стефан Стамболов“ № 73 (в двора на УМБАЛ Бургас, до Дезинфекционна станция) в часовете 8:00-12:00 и 13:00-15:00 от понеделник до петък.
Всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска и ръкавици.
Изследването се извършва само след предоставяне на лична карта, т.е. изследването не е анонимно. Резултатите от теста са готови до края на работния ден.
Положителните резултати ще се съобщават на РЗИ-Бургас, от чиято компетентност са по-нататъшните мерки.
 
От лаборатория „ЛИНА“ препоръчват бързия тест за антитела на следните групи:
– Пациенти с остро респираторно заболяване (температура и поне един симптом на респираторно заболяване, например кашлица или затруднено дишане), с липса на друга причина, която напълно да обясни клиничната картина и с данни за пътуване или престой в държава, област или територия, за която е съобщен локален пренос на болестта COVID-19 през последните 14 дни преди началото на заболяването.
– Пациенти с каквото и да е остро респираторно заболяване, които са били в контакт с потвърден или възможен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на симптомите.
– Пациенти с тежка остра респираторна инфекция, които се нуждаят от постъпване в болница и за които липсва друга причина, която напълно да обясни клиничната картина.
Какво означава положителният резултат?
IgM антителата се появяват в серума между 7 и 21 ден след контакт (заразяване) с болен от COVID-19. Откриването на IgM антитела може да означава:
– Ранен период на инфекция. Пациентът има или да няма клинични симптоми.
или
– Пациентът е в активна фаза на инфекция.
или
– Пациентът е във възстановителен период на инфекция.
IgG антителата се появяват в серума от 14 ден след контакт (заразяване) с болен от Covid 19. Откриването на IgG антитела може да означава:
– Пациентът е в активна фаза на инфекция.
или
– Пациентът е в късния или възстановителния период на инфекция.
или
– Пациентът е прекарал инфекцията и е оздравял.
Между 14 и 21 ден от експозицията в серума може да се намерят и двата вида антитела. Откриването на IgM и IgG антитела може да означава:
– Пациентът е в активна фаза на инфекция.
или
– Пациентът е във възстановителния период на инфекция.
Какво означава отрицателният резултат?
Липса на антитела, т.е. не се установява отговор на имунната система срещу SARS-CoV-2.
или
Количеството на антителата в пробата е твърде малко (под границата на откриване от анализа).
Отрицателният резултат не изключва възможността за излагане на вируса или за инфекция с вируса.
От лабораторията уточняват, че при тежко заболяване като пневмония трябва да се вземат няколко проби и да се направи генетичен тест

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар