Важно! Днес е последения ден за подаване на данъчни декларации

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Днес е последният ден, в който се подава данъчна декларация и се плаща данъкът за довнасяне, припомнят от Националната агенция за приходите. До полунощ можем да попълним онлайн данъчната си декларация чрез персонален идентификационен код или чрез електронен подпис.

Плащането на данъка за довнасяне също може да стане веднага с банкова карта, ако използваме тази функционалност на приложението, категорични са от Приходната агенция.

От НАП призовават да не се изчаква последния възможен момент, особено ако изберем все пак да подадем декларацията си на хартия в офис на НАП или по пощата – в такъв случай трябва да се въоръжим с търпение, особено ако предпочитаме да внесем документите към края на работния ден.

 

Плащането на данъка за довнасяне също трябва да стане днес, което означава че трябва да се съобразим с работното време на банките.

 

Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров отбеляза пред БНР, че над 50% от всички декларации са изпратени по електронен път. Освен това, почти всички данъчни декларации вече са подадени. В този смисъл той не очаква днес да се образуват големи опашки пред офисите на агенцията.

 

„Около 600 хил. души в България вече имат персонални кодове и подаването на декларация може да се извърши от всяка точка на България или където празниците заварят хората“, посочи Бъчваров.

 

Той напомни обаче, че освен данъчната декларация, до края на днешния ден трябва да бъде внесен и дължимият данък. Ако се отложи, се трупат лихви и е възможно да започне принудително събиране, предупреди говорителят на НАП. По думите му в случай на сгрешена декларация, еднократно до края на септември тя може да бъде коригирана.

 

„През 2020 г. ще можем да предложим предварително попълнени данъчни декларации, поне що се отнася до доходите от заплати, хонорари и граждански договори. В началото на 2020 г., когато работодателите подадат информацията, ние ще я заредим онлайн и всеки, който има електронен подпис или персонален код на НАП, ще види данъчната си декларация почти изцяло предварително попълнена. Ако няма други източници на доход или не иска да ползва някакъв вид данъчно облекчение, трябва да потвърди попълнената вече данъчна декларация“, обясни още Росен Бъчваров.

 

По думите му за последните 10 години са направени около 20 хил. проверки на физически лица за съответствие на имущество и доходи.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар