Важно! Ето кои почистващи препарати убиват коронавируса – чистете у дома с тях!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

COVID-19 вилнее едва от няколко месеца, тъй че на този етап науката знае твърде малко за това заболяване и вируса, който го предизвиква. Всеки ден обаче научаваме по нещо ново.

Така например знаем, че вирусът може да живее по различните повърхности до 9 дни и да оцелее във въздуха в рамките на няколко часа (следи от него обаче са били открити на круизния кораб Diamond Princess и 17 дни по-късно). Освен това сме наясно с факта, че вирусните частици се отделят посредством слюнката и течности, изкашляни от дробовете. Той дори може да бъде открит по фекалиите.

Много е лесно за един инфектиран човек да разпространи частиците посредством кашляне, докосване на други хора или като оставя вируса по повърхността на различни предмети.

Несъмнено миенето на ръце след посещението на публични места е ключово, ако искаме да намалим разпространението на COVID-19. Какво трябва обаче да правим в нашите домове, за да го елиминираме?

Две скорошни изследвания проучиха колко дълго коронавирусите живеят върху различните повърхности. Те изучават подробно различните вируси, включително SARS-CoV-2 – коронавирусът, който предизвиква COVID-19. Проучванията откриват, че времето, за което оцелява, варира от повърхността, на която се намира.

Така например вирусът може да оцелее най-дълго върху неръждаема стомана и пластмаса – до 9 дни. Най-кратко живее върху хартия и картон – 1 ден.

Посочените стойности са базирани на две от най-мащабните проучвания по темата (тук и тук). Но не забравяйте, че следи от вируса бяха открити и след 17 дни на круизния кораб Diamond Princess.

В рамките на тези периоди от време броят на вирусните частици намалява като цяло, но е доста тревожно, че те могат да бъдат оцелеят с дни, а не с часове или минути.Колко добри са почистващите препарати, които ползвате ежедневно, срещу SARS-CoV-2? Имаме добри новини.

Сапун и вода

Това е първата ви защитна линия – те няма да убият вируса, но ще го отстранят от повърхността. Активното вещество в сапуна ще повдигне вируса от повърхността, а водата – ще го отмие.

Т.е. по този начин премахвате вируса, не го елиминирате. Разбира се, нужно е да измиете ръцете си, когато се прибирате вкъщи след посещение до магазина, както и да измиете храната както обикновено.

Белина

Активната съставка в белината – натриев хипохлорит – е изключително ефективна в убиването на вируса. Оставете я поне 10-15 минути върху повърхността, за да си свърши работата както трябва, преди да я отмиете.

Белината работи по следния начин – тя унищожава протеина и т.нар. РНК на вируса – това е субстанцията, която му позволява да се репликира в тялото ви. Уверете се, че използвате белината така, както е посочено в упътването на бутилката.

Етилов спирт

Той се състои предимно от алкохол етанол. Доказано е, че етанолът убива коронавирусите в рамките на 30 секунди от контакта с тях. Подобно на белината, и алкохолът унищожавата протеина и РНК-то на вируса.

Натопете парцал с чист етилов спирт и натъркайте повърхността. Течността ще се изпари, тъй че не е нужно да забърсвате допълнително.

Антибактериални кърпички

Активната съставка в тези кърпички е антисептик – обикновено бензалкониев хлорид. Те работят, като премахват физически микробите чрез натиска, който оказвате върху тях. Впоследствие микробите се залепват за кърпичката.

Освен това кърпичките остават пласт антисептик върху повърхността, който допълнително убива микробите. Антисептикът действа добре върху бактерии, както и върху коронавирусите, които заразяват мишките и кучетата. Като цяло обаче не оказва ефект върху коронавирсите, разпространяващи се по хората.

Антисептиците влияят негативно на мазнините в патогенните клетки, но SARS CoV-2 не разполага с много мазнини. На този етап не съществуват доказателства, че антисептиците могат да убият човешките коронавируси.

Сантизатори за ръце

Предупреждение: основната съставка в санитизаторите за ръце, която убива SARS-CoV-2, е етанол – алкохолът в хирургическия спирт. Концентрацията в сантизатора обаче е от ключово значение – трябва да е 70 процента. В противен случай няма да убие вируса ефективно.

Освен всичко останало, можете да проветрявате редовно пространствата, в които прекарвате време постоянно. С всяко кашляне един заразен човек ще произведе хиляди миниатюрни капчици, които съдържат вируса.

SARS-CoV-2 може да оцелее във въздуха до 3 часа, тъй че когато отваряте прозореца, вие може да премахнете и да разпръснете капчиците и съответно – да намалите количеството на вируса във въздуха. Това от своя страна ще намали риска от инфекция за останалите хора.

Живеем в несигурни времена, но е фактът, че в собствения си дом разполагаме с достатъчно оръжия срещу COVID-19, е доста обнадеждаващ.

В края на краищата: мийте ръцете си редовно, използвайте санитизатори със 70 процента съдържание на алкохол, вкарайте белината в употреба и отворете прозореца, за да вкарате малко свеж въздух в дома си.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар