Важно! Приеха окончателните мерки за бизнеса! Вижте как се кандидатства и кой има право

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кабинетът одобри окончателно мярката в подкрепа на икономиката, станала известна като „60/40“.

Това стана ясно днес от брифинг на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева.

Според последните промени – държавата ще поеме изплащането на 60% от осигурителния доход на работниците, докато работодателите се задължават да изплащат другите 40%. Постановлението е разделено на две части, в зависимост от това кой може да кандидатства за помощта.

Първите, които ще имат право на подкрепа от държавата, са секторите, които са затворени с изричната заповед на държавен орган и са непосредствено засегнати от кризата – търговия на дребно, сухопътен и въздушен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство, заведения, туристически агенции, прожектиране на филми, оорганизиране на събития, частни детски градини, култура, спортна дейност. Парите се отпускат по желание на собствениците, а мярката ще възлезе на 135 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигурянва на месец и ще покрие над 289 000 работници.

Втората категория се отнася за всички икономически сектори, с няколко изключения. За компенсация могат да кандидатстват всички компании, които могат да докажат минимум спад от 20% в своите обороти спрямо резултатите си от месец март на миналата година. За всички фирми, които са отворили врати след тази дата на миналата година ще има отделен ред в постановлението. Изключенията са банки, земеделски производители, застрахователи и частни училища.

Кандидатстването започва още от утре, като компаниите ня трябва да имат задължения към хазната и държавата, да не са обявили несъстоятелност или да не са в производство по ликвидация, както и да не получават финансиране от държавния бюджет и фондовете на ЕС и да нямат влязло в сила наказателно постановление от НОИ за последните 6 месеца. До 7 дни от кандидатстването, Агенцията по заетостта ще одобрява компаниите и до 5 дни след това НОИ ще отпуска парите. Условията и изискванията ще бъдат качени до тази вечер в сайта на Агенцията по заетостта. Осигуровките остават за сметка на работодателите.
Подкрепените бизнеси ще бъдат вписани в публичен регистър.
Ще има и проверки, ако има закононарушения от страна на фирми, ще има санкции, обясни министър Деница Сачева.
Обмислят се и мерки за трайно безработните хора и за тези, които нямат осигуровки, като най-вероятно на тях ще им бъде предложен безлихвен кредит от 1500 лв. с гаранциите на Българската банка за развитие, която получи 200 млн. лв. за програмата.

Решението се очаква днес да бъде изпратено за нотификация в Европейската комисия, Борисов обясни, че не се очаква да има проблем с одобрението й.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов обясни, че заради мерките  ще предложи на Министерски съвет актуализация на държавния бюджет, за да се прехвърлят пари към Държавното обществено осигуряване и да има възможност да се увеличи външният дълг.

Данъчна ваканция няма да има, каза Горанов.

След прогрмата премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се създаде електронно здравеопазване – безплатно.
От Асоциацията за иновации за бизнес услуги и технологии ще дарят 15 000 работни часа на техни служители в помощ на правителството. Така ще се създадат електронно здравно досие, електронна рецепта, направления, регистри, проследяване на лекарства. Създава се и приложение, което да улесни спазването на карантината, наблюдението над такива хора.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар