Ваксината на Pfizer може да предизвика миокардит при тийнейджъри

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваксината на Pfizer срещу коронавируса може да представлява по-голям риск за момчетата на 16 и 17 години, отколкото се смяташе досега, сочи проучване на медици от САЩ, пише Дейли Мейл. Проучването сочи, че момчетата са 14 пъти по-склонни да развият миокардит след поставянето на ваксината.

Изследването идва на фона на решението на Великобритания да продължи с ваксинирането на 16 и 17-годишни тийнейджъри.

Миналата седмица консултативният комитет на правителството реши, че тийнейджърите трябва да получат първа доза от ваксината преди старта на учебната година тази есен.

Данните от ваксинациите в САЩ, които ваксинират деца от месеци, показват, че тийнейджърите са изложени на по-висок риск.

Изследването, публикувано в JAMA Cardiology, се базира на анализ на 15 деца, засегнати от миокардит след ваксинация с препарата на Pfizer, с която ще бъдат имунизирани и децата във Великобритания. Констатациите отразяват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което предполага, че рискът е до девет пъти по -висок сред тийнейджърите.

Всички младежи са се оплакали от болки в гърдите, които са започнали няколко дни след ваксинацията и са продължили около седмица след това.

Нито едно дете не е било настанено в интензивно отделение, и всички са били изписани след седмица лечение.

Лекарите в детската болница в Бостън обаче, предупреждават, че дългосрочните рискове от миокардит след ваксинацията „остават неизвестни“.

Миокардит е възпаление на сърдечния мускул. В повечето случаи болестта изчезва без усложнения, но в редки случаи се развива увреждане на сърцето, което може да попречи на органа да изпомпва кръв правилно. Някои пациенти може да се нуждаят от сърдечна трансплантация.

Решението на Обединеното кралство миналата седмица да подложи 16 и 17-годишните младежи на ваксина взриви общественото мнение, като водещи експерти го определиха като неетично.

Професор Хелън Бедфорд, експерт по здравето на децата в Университетския колеж в Лондон и Института по детско здраве на Great Ormond Street, предупреди, че ваксинацията ще е вредна за децата.

„Истинският проблем тук е дали изобщо трябва да ваксинираме деца. Те са с много малък риск от COVID, така че въпросът е кой би имал полза, ако бъдат ваксинирани? „Вече имаме много висок прием на ваксини сред възрастните, много по -висок от САЩ и Канада, затова не е нужно да тормозим децата.”, допълни професорът.

В същото време Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има “десетки случаи” на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани. Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар