Ваксинационният сертификат може да се плаща, когато се издава от някой, който не ни е поставил ваксината – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“За ваксинационен сертификат може да се плаща, когато се издава от някой, който не ни е поставил ваксината, но само ако е предварително обявена цената му”. Това обясни пред БНР адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, и допълни, че с промяна в Националния рамков договор е предвидено, че в стойността, която се заплаща за поставена ваксина, влиза и стойността на издавания ваксинационен сертификат.   
Тя уточни, че достъпът до новия европейски сертификат ще е срещу номер на лична карта, номер на ваксинация и ЕГН, но това ще важи за хората, които вече имат сертификати, но имат нужда от единния сертификат, с който да ги заменят. Другите, на които им предстои поставяне на ваксина или още не са завършили ваксинацията си, ще получат ваксинационен сертификат срещу електронен подпис. 
Според адвокатката ще има засилено търсене на сертификати с наближаването на летния сезон и увеличаването на пътуванията извън страната. Тя прогнозира, че ще има все повече хора, които ще установят допуснати грешки в данните на сертефикатите:
“Призовавам хората, които са се ваксинирали, но не са си извадили сертификат, да проверят отрано, за да не установят дни преди пътуване, че има допуснати грешки в документа”.
Мария Шаркова определи решението на Европейската комисия за дигитален сертификат като балансирано:
“ЕК даде известна свобода на държавите да решават как ще се използват тези сертификати. Най-важното е, че Комисията създаде алтернативи на ваксинационния сертификат, като дава възможност в него да се въвежда информация и за извършено изследване към момента – PCR тест или да се регистрира преболедуване през последните 6 месеца”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар