Ваксинацията в евросъюза най-накрая набра темпо

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерите на страните от ЕС се съгласиха съюзът да дари най-малко 100 милиона дози от ваксини срещу Ковид-19, които да бъдат разпределени между по-бедните държави в света, предаде Асошиейтед прес.

На двудневната си среща в Брюксел 27-те държавни глави и правителствени ръководители заявиха, че продължават усилията “за повишаване на капацитета на производството на ваксини в света, за да бъдат удовлетворени глобалните нужди”. Те призоваха да се полагат усилия за гарантирането на “глобален равнопоставен достъп до ваксини” и потвърдиха подкрепата си за програмата КОВАКС, която осигурява ваксини за страни с ниски и средни доходи.

Европейският съвет констатира, че след лошия старт ваксинацията в блока на 27-те най-накрая е набрала темпо, което се конкурира с това в САЩ, Великобритания и Израел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изложи пред форума данни, че около 46 на сто от 450-милионното население на блока ще са получили поне първа доза.

Лидерите на страните от ЕС приветстваха постигнатия миналата седмица компромис с Европейския парламент за стартирането на система за сертификати за Ковид-19 преди разгара на летния сезон на отпуските. Системата цели да оживи туристическия бранш след ограниченията заради коронавирусната пандемия.

До юни ЕС ще е получил 400 милиона дози ваксина против ковид и това количество е достатъчно за постигането до края на юли на целта 70 на сто от пълнолетните европейци да бъдат имунизирани, съобщиУрсула фон дер Лайен след края на заседанието на Европейския съвет.

Тя добави, че ЕС отчита голям напредък в овладяването на пандемията, включително с намаляването на броя на приетите в болница. По нейните думи системата за проверка на европейските удостоверения за изследваните, преболедувалите и ваксинираните ще бъде технически готова от 1 юни.

От средата на юни държавите от ЕС ще могат да се включат, но дотогава е необходимо да завършат националните информационни системи, остава още доста работа, отбеляза Фон дер Лайен.

Тя съобщи, че очаква до края на май Европейската агенция по лекарствата да одобри искането на “Пфайзер” ваксината да се прилага при младежи от 12 до 15 години. Председателката на ЕК уточни, че само този производител досега е внесъл подобна заявка, а скоро се очаква тази стъпка да направи и “Модерна”.

По нейните думи са започнали изпитания за прилагането на ваксина против новото заболяване и при деца на възраст между 6 и 11 години. Тя посочи, че учените ще определят кой има нужда от ваксина или от подсилваща доза.

Фон дер Лайен добави, че по целите на ЕС за опазване на околната среда вече нито една държава не възразява. По нейните думи сега се търсят най-правилните решения за постигането на набелязаните цели. Председателката на ЕК посочи, че бюджетът на ЕС разполага със средства, за да помогне на страните, за които преходът към природосъобразна икономика ще бъде най-труден.

Огромен успех е, че нито една държава не поставя целите под въпрос, обсъждаме само как с най-малко средства, най-честно и иновативно да постигнем целта, поясни тя. Тежестта трябва да се понесе от по-богатите държави и от големите производители. Промените трябва да бъдат обществено справедливи, заяви председателката на ЕК.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че в следващите седмици ЕК ще предложи законопроект, който ще отчита различните отправни точки и въздействието от промените в различните страни. Той съобщи, че на следващото заседание през юни държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС отново ще обсъдят отношенията с Русия и Турция.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар