Ваксинацията е намалила 5,5 пъти смъртността от COVID-19 сред израелците

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Масовата ваксинация на жителите на Израел е довела до намаляване на броя на смъртните случаи от новия коронавирус между март и юли тази година с около 5,5 пъти в сравнение с прогнозите на епидемиолозите, сочи проучване на местни лекари, публикувано в електронната библиотека medRxiv.

„За периода март-юли т.г. в Израел от COVID-19 са починали 930 души. Ако не беше предприета ваксинацията, а правителството се придържаше само към ограничителните мерки, то жертвите щяха да бъдат 5120“, твърди изследователският екип, ръководен от Ронен Арбел от колежа „Сапир“ в град Сдерот, допълва БТА.Учените са анализирали статистически данни за броя на заразените и смъртните случаи на пациенти от COVID-19, включително на израелци над 70-годишна възраст. Те ги сравняват с резултати от изчисления, получени чрез епидемиологични модели.


Оказва се, че между март и юли тази година 930 израелци, сред които и 370 възрастни пациенти, не успяват да се справят с COVID-19. Тази цифра, според изследователите, би била около 5120 смъртни случая, ако нямаше масова ваксинация, което е около 5,5 пъти повече жертви от реалната ситуация.

Според Арбел и неговите колеги това показва появата на някаква форма на стаден имунитет сред израелците през изследвания период от време.

Страната беше една от първите в света, които въведоха стратегия за пълно ваксиниране на населението срещу COVID-19. Тази програма започна на 20 декември 2020 г, а на 10 януари беше поставена и втората доза от ваксината.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар