Трупове ковид

Ваксинирайте се: Ситуацията с реанимационните легла е критична

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда, каза здравният министър Стойчо Кацаров в неделя пред бТВ. Той повтори, че ако мерките не дадат резултат, се обмисля и пълно блокиране на държавата.

Ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична и освен в болница „Лозенец“, такива ще бъдат разкрити в Белодробната болница и в „Св. Иван Рилски“.

„Преживяваме най-тежката вълна, броят на заразените е с 25% повече, отколкото е бил при всяка една от предишните. Здравната система се справя засега добре, броят на хоспитализациите е по-малък, отколкото е бил преди, но ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична“, обясни здравният министър. 

Предвижда се специалисти от по-малки лечебни заведения да бъдат командировани там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Кислород за болните има, при нужда износът ще бъде спрян

Здравният министър заяви, че няма липса на кислород и че са изпратени писма до производителите у нас, които да вземат приоритетно доставка за болниците, нуждаещи се от него. Той не изключи възможността, ако се наложи, да се забрани износът на медицински кислород у нас. 

Все още можем да се справи със ситуацията, но ако спазваме мерките и се ваксинираме, призова министърът.

Защо за изборите не ни трябва зелен сертификат?

Според него мерките, които е взел, са правилни, но приема критиките, че не са били вероятно добре комуникирани с обществото. 

Той коментира и защо не се налага сертификат за изборите, като сравни ситуацията с градския транспорт.

„Ще се стигне до прекратяване на много стопански дейности, ако ограничим градския транспорт. Приема се рискът, както в градския транспорт, за да не бъдат прекратени всички стопански дейности заради него. Това е логиката, когато разглеждаме въпроса с предстоящите избори. Приемаме, че те представляват повишен риск за предаване на епидемията, но изборите трябва да бъдат проведени, насрочени са. Това, което сме предприели като мярка, всички членове да се тестват, ако нямат сертификат в деня на изборите, повишено внимание на дезинфекцията и да се намали до минимум риска за заразяване“, обясни Кацаров. 

Той заяви и че по-рано не са въведени мерки през лятото, защото не е имало нужда от тях.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар