Ваксинирането на хората извън приоритетните групи – мисия (не)възможна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Все още не е ясно какво трябва да направят хората извън приоритетните групи, за да се ваксинират. Остава отворен и въпросът дали у нас ще има платформа, на която желаещите могат да се запишат, както е в Австрия например.

Освен опашка от чакащи пациенти, някои лични лекари вече имат и списък с желаещи да се имунизират извън рисковите групи, показа проверка на Нова тв.

“Активно ми се обаждат и искат да се запишат. Други идват в кабината и заявяват, че искат да се имунизират. Записваме ги и когато дойде време, ще направим съответния ред”, обясни д-р Николай Брънзалов, член на Ваксинационния щаб и общопрактикуващ лекар.

У нас засега няма ясни правила как да процедират желаещите, когато дойде време за масова ваксинация. А това обърква пациентите. Д-р Брънзалов съветва хората, които искат да се ваксинират, да се обадят на личния си лекар. “За да знаем какви количества ще са ни нужни и да осъществим тази кампания. Ще имаме ориентир. Естествено ще има и промени”, коментира д-р Брънзалов.

Варненският адвокат Невена Христова сподели във Фейсбук своя неуспешен опит да се запише за ваксинация: “Да! Това е проблемът: ваксини няма! А както разбрах от личния си лекар, кагато попитах, не само ваксини няма, няма също и лице в РЗИ-Варна, което да отговаря за прилагането на ваксините, няма създадена организация за прилагането на ваксините, а и списъци няма! Нищо няма! Разбирате ли? Има само едно безхабурно правителство, което за сметка на това е и некомпетентно! Ако иска да проведе геноцид на собствения си народ, да, може го – това го прави и без чужда армия!”, написа юристката в социалната мрежа.

Във Великобритания например хората, които могат да се ваксинират, получават известие.

В Австрия пък вече работи електронна платформа за предварително записване на часове. Когато дойде реда на конкретния желаещ, ще му бъде изпратен имейл с ден, час и място за процедурата. Под въпрос е какъв ще е протоколът във Франция, където масовата имунизация ще започне най-рано в средата на лятото.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар