Ваксинираните пенсионери ще получат бонуса от 75 лв. с февруарската пенсия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари. А бонуса за възрастните хора, в размер на 75 лева,  с февруарскимунизираните от тях ще получат начислени към февруарските пенсии. Хората не трябва да се носят никакви документи, справките ще се обменят между НОИ и МЗ.

Това каза управителят на НОИ Ивайло Иванов по БНТ, след като даде подробонсти за новата инициатива на правителството.Иванов бе категоричен, че НОИ ще успее да преизчисли всички пенсии.


„Лицата ще получат на 7 януари преизчислените пенсии плюс 60 лева, като ощетени пенсионери няма да има“, увери управителят на НОИ.

Действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефицент 1,35, а на социалната пенсия с 1,2, както досега. По този начин всички пенсии ще бъдат увеличени. Иванов уточни, че ако има недоволни, могат да обжалват пред НОИ.

„Трябва да се направи анализ през следващите 6 месеца, преди да се въведе нов начин на изчисляване на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали доходи ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лв.“, посочи Ивайло Иванов.

„Мярката 60:40 се оказа изключително успешна по време на пандемията. 13 000 работни места бяха запазени. По нея са изплатени над 1,6 млрд. лева. Тя ще продължи и занапред“, разкри той.

Иванов отчете, че COVID кризата е увеличила броя на болничните и средствата за обезщетения.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар