Ваксинирани срещу COVID-19? | Днес.dir.bg

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако вече сте се ваксинирали срещу SARS-CoV-2, бихте ли искали да знаете ефективността на поставената ваксина спрямо вашата имунна система, как сте реагирали и кой е критерият, по който това бива оценявано?

Всеки ваксиниран пациент срещу COVID-19 образува антитела, насочени срещу определени специфични участъци на вируса. Това са особен тип имуноглобулини, които са специфични срещу точно определена структура на SARS-CoV-2 и са известни като вирус-неутрализиращи. Те се появяват в най-високи концентрации средно от 8-ия ден с пикова концентрация до 20-ия ден дни след първите симптоми. Вирус-неутрализиращите антитела се прикрепят към особена структура на шиповидния (Spike) гликопротеин на коронавируса, наречена RBD. По този начин вирус-неутрализиращите антитела не позволяват навлизането на вируса в клетката и инфектирането. Именно тези вирус-неутрализиращи антитела са защитните молекули, които Ви предпазват от инфектиране и дават оценка на хуморалния ви имунитет след ваксинирането.

 

Американската компания GenScript® е единсвената патентовала и регистрирала своя продукт cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тест за оценка на вирус-неутрализиращи антитела в кръвен серум или плазма с одобрение от Американската Агенция по храни и лекарства (FDA) и Европейските CE-IVD регулаторни органи. Логично това е и единственият в страната тест, чието единствено предназначение е оценката на генерираните вирус-неутрализиращи антитела след ваксинирането.

 

Какво е cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody test и как работи той?

cPass™ работи с кръвна проба и отчита присъствието на защитните антитела в проценти, като ги различава от останалите непротективни IgG-антитела. Тестът cPass™ имитира в лабораторни условия възможността за свързването на вируса към неговия рецептор в човешката клетка, наречен АСЕ-2, и как присъствието на антителата, насочени точно срещу RBD в серума на пациента, повлиява това. Като начин на провеждане cPass™ спада към т. нар. ензимно-свързани имунни тестове (ELISA), които са утвърден стандарт в установяването на различни биомаркери, които са свързани с диагностиката на голям брой вирусни и бактериални инфекции.

 

Получаването на отрицателен резултат от този тест (стойности по-ниски от 30%) показва, че пациентът не е образувал вирус-неутрализиращи антитела при ваксинирането (или след преболедуване) и има вероятност да бъде заразен. За положителен резултат се считат стойности над 30% вирус-неутрализиращи антитела, което е индикатор за задействан хуморален имунен отговор и реална защита от SARS-CoV-2 след ваксинирането.

По този начин се оценява ефективността на поставената ваксина за всеки индивид.

С какво се отличава и какви са предимствата на cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody теста и другите налични на пазара тестове, които измерват антитела, предлагани от лабораториите у нас?

Масово използваните антителни тестове измерват количествено само антителата клас IgG за отминала инфекция и са насочени към структури на SARS-CoV-2 (нуклеокапсид или други структурни протеини), които на практика нямат отношение към серопротекцията на ваксинирания. cPass™ SARS-CoV-2 Virus Neutralizing Antibody тестът използва АСЕ-2 рецептора, за който се захваща RBD на SARS-CoV-2 вируса и така пресъздава ин-витро първите етапи на инфекцията, и как наличието на образувани вирус-неутрализиращи антитела възпрепятства този процес. Масовите тестове в лабораториите, които определят само общите IgG-антитела, дават различни стойности, в зависимост от типа на технологията на апарата, с който се провеждат, и при резултатите от тези тестове не става ясно нещо много важно – при кои отчетените стойности може да се говори за реална серопротекция след ваксинирането?

Нито един от тях, за разлика от cPass™ на GenScript, не е обявен от FDA като тест с предназначение за установяване на вирус-неутрализиращи антитела. За тях FDA декларира само и единствено установяването на антитела като съпътстващ серологичен маркер за преминала инфекция или като помощна диагностика за COVID-19.

На индивидуално ниво, всеки един от нас генерира различен по сила и ефективност имунен отговор към ваксините. Обективният белег за оценка на това, в числено изражение в проценти, е резултатът от cPass™ теста.

Водещите медицински журнали доказват,че вирус-неутрализиращите антитела показват тенденции към понижаване във времето, което е индивидуално за всеки ваксиниран пациент и може да бъде много важен ориентир за оценката на придобития имунитет.*

Търсете теста на GenScript® в следните лаборатории:


* Източници: https://www.nature.com/articles/s41467-020-20247-4

 

Материалът е предоставен от Елта-90 М.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар