Ваксините – тема №1 за Г-20: Путин призова за взаимно признаване и на сертификати

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Равенството по отношение на разпределението на ваксините беше първата от водещите теми на разговорите на лидерите на 20-те най-развити страни, които се срещнаха лично в Рим, за да дискутират как да преодолеят кризите. 

Италианската столица е под обсада, въздушното пространство е затворено, а до мястото на събитието достъпът се осигурява само срещу сертификат за ваксина и PCR тест за Covid-19. Лидерите на Г-20 представляват 60% от световното население и предизвикателствата са големи. Те се надяват поне 70 процента от населението на планетата да бъде ваксинирано срещу COVID-19 до средата на 2022 година.Руският президент Владимир Путин, който се включи онлайн в срещата, призова за взаимно признаване на ваксините и зелените сертификати. Той отбеляза, че няма как да се постигне масова ваксинация в глобален мащаб, тъй като Западът не е одобрил руската и китайските ваксини.


„Световната здравна организация би трябвало да бъде по-експедитивна в процеса на признаване на ваксините. Не всички страни имат достъп до ваксини и други жизненоважни ресурси, подчерта руският лидер. Това се дължи на недобросъветна конкуренция и липса на готовност за взаимно признаване на ваксините и ковид пропуските, допълни Путин и предложи:

„Да бъде възложено на здравните министерства на страните от Г-20 в най-кратки срокове да разработят въпроса за взаимно признаване на ваксинационните сертификати“.


Снимка: БТА/AP

„Нека ви припомня, че Русия беше първата държава в света, регистрирала ваксина срещу COVID -19 – „Спутник V“. До днес, тя се е доказала в 70 страни в света с общо население над 4 милиарда души, като показва висока безопасност и ефективност“, подчерта Путин.

Китайският президент Си Дзинпин също се включи чрез видеовръзка, като подкрепи Владимир Путин и призова колегите си от Г-20 за сътрудничество в името на благото на цялото човечество и справянето с промените и пандемията, невиждани от век.

Китай е предоставил досега над 1 милиард и 600 милиона дози ваксини на над 100 страни и международни организации, каза още Си Дзинпин. Страната ще достави над 2 милиарда дози за цялата година, освен това има съвместно производство на ваксини с 16 държави.

„Убеден съм, че развитието на Китай ще донесе нови, още по-големи възможности на света и ще даде нов тласък на световната икономика“.

Здравните власти в Китай съобщиха, че вече са напълно ваксинирани над 1 милиард души. Това се равнява на над три четвърти от населението – общо над милиард и четиристотин милиона, като общо поставените дози ваксина са 2,26 милиарда.

Италианският премиер Марио Драги, който е домакин на срещата на върха, заяви, че страните от Г-20 трябва да направят всичко възможно за ваксиниране на 70% от световното население до средата на следващата година.

Повече от 70% от хората в развитите страни са получили поне една доза ваксина срещу Covid, но този процент пада до около 3% в най-бедните части на света – един от фактите, отчетени на форума на Г-20. 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар