Валентин Златев: На пазара на горива няма нито монопол, нито картел

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма монопол, нито пък картел, в сектора на горивата в България. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев пред временната анкетна комисия в парламента, проучваща конкуренцията в бранша. Според думите му по-високите и сходни цени в големите вериги в сравнение с малките бензиностанции се дължат на сивия сектор и нелегалния внос на горива.

“Суровината за производство е една и съща за всички. Технологията, по която го произвеждаме, е една и съща за всички. Продуктът, който е краен и продаваме на пазара, е един и същ за всички. Биокомпонентите, които влагаме са едни и същи. От къде да дойде различната цена?”, запита Златев, цитиран от БНТ. Той обвини малките бензиностанции, че купуват нелегални горива без платени акцизи, за да поддържат ниски цени.

Оказа се обаче, че техен представител не присъства на днешното изслушване, което според реформаторите щяло да им бъде от полза. “Да им дадем думата. Да чуем е тяхната гледна точка, която може да се различава от представената до момента. Ще ни бъде полезно”, каза Мартин Димиторв.

По време на обсъждането пък от БСП поискаха държавата да затегне контрола в сектора. “Най-страшното е, че български държавни институции си затварят очите, очевидно не случайно, за контрабанден внос на петрол, за незаконна продажба на горива”, каза Румен Гечев.

От Патриотичния фронт призоваха правоохранителните органи да кажат продават ли се безакцизни горива. Емил Димитров от Патриотичния фронт поиска на следващо заседание на временната комисия ДАНС и прокуратурата също да дойдат и да кажат какво знаят за случващото се в сектора. “Оказа се, че целият бранш знае какво се случва, но само ДАНС и прокуратурата не знаят, което е някак си обидно за тези институции”, отбеляза той.

Според ГЕРБ този парламент няма капацитет да промени вратичките в закона, позволяващи продажбата на безакцизни горива. “За нов закон за горивата това Народно събрание със сигурност няма да може”, отбеляза Валентин Николов, който е председател на временната комисия. И призова следващия парламент да реши проблема с митническите складове, в които няма измервателни уреди.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар