Валери Симеонов: Рашков е първият, който наистина бори купения вот! При Бойко имаше корупция, но какво да сторя? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Трябва да се признае, че служебното правителство се бори с купуването на гласове. Има резултати, но не са достатъчни. Преди имаше повече приказване, а най-сериозни резултати имаше по времето на Рашков. Практически всички големи партии купуваха гласове, но ние не сме си помисляли, че можем да го направим.“

Така бившият вицепремиер в кабинет на Бойко Борисов и лидер на НФСБ Валери Симеонов похвали вътрешния министър в служебното правителство в интервю пред Нова тв. Той обаче не симпатизирал на Бойко Рашков, защото „трябва да е малко по-обран, малко повече да и гледа работата и да не се изявява като медиен герой“. Вътрешният министър трябвало да обърне внимание на резултатите на ДПС в райони, където нямат никаква етническа база: „например Монтана, където има 14%, гласували за ДПС. Всички знаем, че това бяха купени гласове“.

Относно повишаването на пенсиите в последните месеци той коментира, че НФСБ и патриотите са били първите, които са предприели действия, но са имали противоречия с ГЕРБ. Сегашното увеличение на пенсиите той определи като резултат от популистка надпревара в предизборната кампания.

За разкритията за стотици милиони, платени авансово на фирми за пътищата Валери Симеонов каза, че бил разбрал от медиите. „Това е безобразие. Между съответния министър или държавен служител на четири очи са се осъществявали договорки за обществени поръчки. Хубаво е, че беше показано. Ние не сме знаели нищо. Това е грозно и отвратително. Добре, че беше разкрито“, категоричен е той. 

На въпрос защо не е проверил, след като е чувал, че има такива схеми – по негови думи, Симеонов каза, че само заради слухове не може да се разваля коалиционно партньорство.

„Такива схеми, които са аналогични и при язовирите, и автомагистралите, свлачищата, говори за обща корупционна политика“, посочи още той. 

По думите на лидера на НФСБ служебният кабинет е проекция на президента Румен Радев, като това до известна степен е лошо. „Той не притежава качествата на държавен глава и му липсва загриженост към държавата. Не може да се пребори с дребнавия си реваншизъм, характерен и за министрите му. Новият проект на Асен Василев и Кирил Петков е обходна маневра на Радев да бъде в парламента. Улицата влезе в НС“, подчерта Симеонов.

За смяната на министри в новия кабинет той обясни, че е трябвало други трима да бъдат сменени:

„Не виждам отговорност за справянето с пандемията – Кацаров трябваше да бъде сменен. Не виждам желание за справяне с проблемите в енергетиката – Андрей Живков също трябва да бъде сменен, а Велислав Минеков не е за тази работа, той си остана на улично протестно ниво“, заяви Валери Симеонов.

Според него правителството е трябвало да се справи с пандемията, но се е провалило с гръм и трясък. 

„На всички им е ясно, че най-голямото разпалване на епидемията ще стане с пускането на учениците да учат присъствено. Ще видите след две-три седмици. Ще измрат стотици хора. Това упражнение го играхме миналата година. Друг пропуск на правителството е, че не са внесли Планът за възстановяване и устойчивост в Брюксел“, смята той. 

Симеонов разкри, че днес са подадени документи за самостоятелно участие в изборите, но се водят преговори за коалиции с по-малки партии: „Резервирани сме към коалиции с ВМРО и ВОЛЯ. Избирателите го приеха като отчаяна мярка за влизане в парламента“.

По думите на Симеонов ВМРО също ще се яви самостоятелно.

За предстоящия проект на Кирил Петков и Асен Василев е обходна маневра на Радев за постигане на пряко присъствие в парламента, където той да управлява. „Радев видя, че не може да управлява другите, защото в това НС директно влезе улицата, простотия с цялата си неподготвеност. Когато събереш такава тълпа хора, които са зле възпитани на база на телевизионно шоу, не става“, смята той. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар