Вандали разбиха църквата

Вандали разбиха църквата “Света Троица” в Сливен, чийто предстоятел обяви гладна стачка

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Църквата “Света Троица” в сливенския квартал “Речица” е била разбита и поругана, съобщиха местни медии. Неин предстоятел е отец Иван Янков, който обяви гладна стачка в знак на протест срещу решението на Светия синод да касира изборите за митрополит в Сливен. 

Вандалският акт е станал вчера, като неизвестни лица са влезли през прозореца на олтара. Нападателите не са взели нищо, съобщи отец Иван пред БНТ. 

Според него става въпрос за сплашване, за да спре със стачката и да не внася смут в църковния живот.

От полицията заявиха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Направен е оглед на разбитата църква и мястото, откъдето са проникнали извършителите.

Междувременно в Сливен пристигнаха няколко събратя на отец Иван от църквите в Бургас и Поморие, за да го молят да спре гладната стачка. Те му донесоха и писмо от епископ Йеротей.

“Всяка вечер църквата си е заключена и е без свещеник, без служители от много време. Така че, това е съвпадение с моето стоене тук и е показна акция какво може примерно на мен да се случи, ако продължавам да упорствам. Сещай се! Това е подтекстът на това, което се извърши. Нищо не е взето. Вътре в олтара е разбито, разрушкано, само там”, разказа още Отец Иван.  

Преди дни за гладната стачка на отец Иван Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний каза, че това е “самочиние, което е породено от гордостта на този свещеник и това е един умишлен опит за самоубийство и манипулация на общественото мнение, защото знаем, че всичко в църквата се прави с благословение”.

“Този свещеник сам изказа защо е на площада и оцени сам своето служение досега, защота за голямо съжаление църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, за да прилага приоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира общественото мнение”, каза още на 19 март митрополит Антоний пред БНТ. 

История на храма 

Иконостасът на църквата “Света Троица” в сливенския квартал “Речица” е дело на ученици от Националната художествена гимназия “Димитър Добрович”, разказа наскоро в интервю за БТА предстоятелят на храма. Той е изработен преди около десет години от ученици по специалност “Иконопис” и със съдействието на тогавашния им преподавател и настоящ директор на училището Александър Дойчинов.

Всички икони, миниатюри, медальони, дори рисунките по дървото заради липса на дърворезба, са направени от младите художници като тяхна дипломна работа.

Храмът, който през миналата 2023 г. навърши 100 години, през деветдесетте години и прехода от комунизъм към демокрация, е бил разграбен и опустошен, разказа още свещеникът. Грабителите в бързината изпускат една икона и по някаква случайност тя е храмовата – на нея са изобразени Бог Отец, Син и Светият Дух. Реставрацията ѝ също е дело на ученик от художествената гимназия, като е откупена след това. 


Снимка: БТА

В момента иконостасът се реставрира по програма на Община Сливен.

Храмът разполага с йерусалимия (композиция със библейски сцени), донесена от Божи гроб. Тя е закупена, след като хората от населеното място са “колдвали”. “Това е езически обичай, към който е привнесен християнския елемент”, обясни отец Иван. “Събрали са се хора, обикаляли са цяло село и са събирали пари, за да закупят тази йерусалимия, както и за бакърите, за купела, с който кръщаваме”. Композицията проследява живота на Исус Христос и Света Богородица.

Снимки на храма преди поругаването му ВИЖТЕ ТУК >>> 

“Храмът е създаден в една много интересна година за България – 1923 година, на 21 септември е открит, по време на Септемврийското въстание”, разказа още свещеникът. “За тези сто години е имал седем свещеници, от които двама – аз и предходния, отец Василий Рашков, сме изкарали общо 58 години. В негово лице “Речица” е имала огромен късмет да попадне на един кротък , ерудиран свещеник, който, докато грохна, води службите в тази енория. Когато аз дойдох, сварих общество, което беше християнизирано.”


Снимка: БТА

Паството му в момента не е голямо – около двадесетина души са редовните участници в службите, а четиридесет стоят зад издръжката на църквата. С общи усилия са облагородили пространството около храма, където има места за отдих, градинка и място за игра за децата.

Отец Иван разказа още, че води своите служби на новобългарски език, защото държи присъстващите да разбират думите му и посланието. “Направихме така, че да служим, да е разбираемо и да не е дълго, защото в църквата влизат не богослови, а обикновени християни”, каза още свещеникът. “В момента службата не е многолюдна, освен на големите празници, но хората стоят и слушат през цялото време. Сами усещат кога да се прекръстят, кога да се поклонят.”


Снимка: БТА


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар