Боклук

Варна затъна в смет за ужас на жителите и туристите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Много грозна картина представляват голяма част от варненските квартали в момента – контейнерите преливат от боклуци, превръщат се в микросметища, птици и други животни доразнасят мръсотията.

Ситуацията не е такава за първи път, като обикновено градската управа се оправдава с пренаселеността през лятото и несмогването да се обслужат много хора. Сега обаче проблемът започна още преди старта на туристическия сезон, а и управата призна за него.

Вчера зам.-кметът Тодор Иванов и негови подчинени свикаха брифинг, на който съобщиха, че има пропуски в сметоизвозването в районите „Одесос“ и „Приморски“. „От началото на годината са наложени санкции в размер на 118 000 лв. на фирмата по чистота ЗМБГ“, информира малко по-късно общинският пресцентър. Естествено, и гражданите се оказаха виновни, защото чупели контейнерите, не оставяли където трябва боклука и т.н. Обещани бяха строг контрол по изхвърлянето на смет в града, курортите, включително полицейски, а и солени глоби.

Всъщност, общинският брифинг изпревари политическа акция. Бившият депутат от „Демократична България“ Стела Николова призова варненци да носят торби с хартия на стълбите на общинската сграда днес; началото на флашмоба е в 8.30 часа, а мотото му е „Смет за кмет“. И макар проявата очевидно да е предизборна заради новия парламентарен вот, то тя си има основания – варненци се ужасяват от мръсотията, туристите неприятно се удивляват; в социалните мрежи има реакции и от украинци, които недоумяват как иначе хубав град като Варна може така да затъне в смет.

 

НА ТЕРЕН

Независимо кой какво приказва официално, на терен проблемът има интересни практически измерения. Например: наскоро в квартал „Левски“ контейнери от различни улици бяха събрани заедно в общо пространство; съответно вместо на различни места, много хора бяха принудени да изхвърлят боклука на едно единствено – преливането накуп на 5-6 контейнера наистина образува сметище. Друг пример от междублокови пространства: доскоро два контейнера на едно място събираха целия боклук на живущите наоколо; сега има три за всеки отделен вид боклук, но двата стоят празни, а хората хвърлят в третия (т. нар. общ) – реално ползват един, който скоро се препълва – по този параграф обвинението обикновено е към гражданите, че не изхвърлят разделно; но ситуацията ще се реши, ако просто бъдат поставени още „общи“ контейнери. Ето на такива „дребни“ проблеми трябва да се намери решение.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар