Варна се включи в проект за адаптиране към климатичните промени

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Община Варна участва в проект за избор на иновативни мерки за адаптиране към климатичните промени, които могат да се реализират на местно ниво. Той се реализира по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Партньорите по проекта са Норвежката асоциация на местните и регионални власти и от Западно-норвежкия изследователски институт, както и други български градове, съобщиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ към Община Варна.

В първото обучение участваха експертни екипи от Варна и други общини, които работиха по оценка на рисковете от климатичните промени в големите градове, като ефектът на топлинния остров, редуващите се наводнения от обилни валежи и суша с недостиг на вода и градските свлачища. Участниците в онлайн срещата се запознаха с опита на Испания, Полша, Италия и Норвегия, както и с различни методи за анализ на рисковете, с цел оценка на набелязаните възможни решения.

Представени бяха реализирани проекти за зелени фасади и покриви, дъждовни градини, градски резервоари за дъждовна вода, градско земеделие и много други. Консултантски екип въведе участниците в методология за анализ на съществуващите стратегически и планови документи и изпълнявани проекти в общините у нас.

Следващите стъпки по проекта включват работа на експертните екипи в общинските администрации и няколко общи срещи за дискусии и съвместна работа. В резултат на това ще бъдат избрани най-подходящите иновативни решения за всяка община, които да се финансират и изпълнят до 2024 г в рамките на този проект.

Междувременно се установява и необходимост от осъвременяване на нормативната и правна рамка в сферата на градското развитие, за което ще бъдат подготвени предложения за обсъждане от съответните институции и заинтересовани страни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар