Варна с нови мерки срещу Covid-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Варна навлезе в критичната червена зона, от днес сме с над 300 заболели на 100 000, въпреки това сме на опашката на областите, които попаднаха в този списък”, каза областният управител на Варна Стоян Пасев след заседание на кризисния щаб.

От понеделник – 15 март, се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас. Срокът на заповедта е за две седмици – до 26 март.

Учениците от 1 до 5 клас продължават да учат присъствено, остават да работят и детските градини и яслите. Всеки родител на дете или ученик до 6-ти клас ще има възможност да пусне заявление, ако желае неговото дете да учи в дистанционна среда.

Преустановяват се всички извънкласни дейности, спортни празници и други събития, организирани от училищата за всички възрастови групи. Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия.

Пасев каза още, че от 0.00 часа на 12 март непълнолетните младежи ще могат да посещават молове и заведения само с родителите си.

“Мярката се взима предвид факта, че новият щам поразява предимно по-млади хора”, каза Пасев.

На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта. Не трябва да се допуска струпване на хора на касите, както и пред обекта. Маските на открито все още не са задължителни.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват обекти, които предоставят услуги, трябва да контролират да не се допуска повече от 1 човек на по-малко от от 3 квадратни метра.

“Контролът за спазване на мерките в областта ще се усили, ще се включат и още екипи”, каза Пасев и допълни, че на 8 март са установени работещи дискотеки, въпреки забраната.

На този етап не се предвижда редуциране на работното време на заведенията.

“За да не се предприемат повече драстични мерки, апелът ми към всички граждани е да спазват стриктно заповедите на министъра на здравеопазването и областния кризисен щаб”, каза още Пасев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар