Васална Европа ще купува скъп дизел от господарите в Америка а те евтин от Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американските господари забраниха на слугите си в Европа да купуват евтин дизел от Русия. Сега слугите ще купуват скъп дизел от Щатите а те ще купуват евтин от Русия.

Европа и Русия се готвят упорито за 5 февруари, когато влиза в сила европейската забрана за внос на руско гориво. Пазарите на дизелово гориво са изправени пред трудни времена. Тук се планира не по-малко преструктуриране, отколкото на пазара на суров петрол. А за Русия основният проблем е къде да продава мазута, за да няма недостиг на вътрешния пазар. За какво да се подготвим?

В навечерието на ембаргото търговците активно купуват руски дизел, който се изпраща в резервоари за съхранение, според „Ройтерс“. В същото време обемите достигнаха максимум за годината.

„Очевидно Европа вече е навлязла в етапа на намаляване на покупките на руско дизелово гориво и е спряла да трупа запаси. Косвено това се доказва от факта, че предлагането на Руската горивна борса се увеличи и цените паднаха. Преди това европейците купуваха повече от необходимото за текущо потребление, тоест явно формираха допълнителни запаси от руско гориво. Защото е евтино и лесно за доставка гориво. Същото беше и с петрола преди 5 декември. За две седмици започна намаляване на обема на доставките. Въпреки че преди това европейците наливаха петрол във всеки тиган и във всеки склад“, казва Игор Юшков, експерт от Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

След това европейците трябва да търсят гориво от алтернативни доставчици и да създадат нови вериги за доставки.

„Европа преминава на първо място към петролни продукти (предимно дизел) от Съединените щати, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това са държави, които сами произвеждат петролни продукти“, казва експертът.

Вярно е, че самите САЩ сега имат проблеми с дизеловото гориво, така че не могат да помогнат на Европа, както им помогнаха с ВПГ. „В САЩ заводите обикновено започват масова превантивна поддръжка през пролетта, защото се подготвят за летния автомобилен сезон, когато е необходимо повече гориво. Следователно европейците може да имат затруднения с закупуването на американско гориво в продължение на няколко месеца. Това е проблем за Европа, който те ще решават по същите методи като недостига на втечнен природен газ – просто ще плащат повече, изкупувайки обемите, които отиваха на азиатските пазари“, казва Игор Юшков.

Вторият път за Европа е преходът към петролни продукти, които се произвеждат от руски петрол в трети страни. Това явление се появи през 2022 г. и ще нарасне през 2023 г. Индия активно използва тази схема от пролетта: купува руски суров петрол с отстъпка, рафинира го у дома и го препродава в Европа на цени на световния пазар, като прави добри пари от него. Сега Китай се присъедини към тази схема.

Тези частни рафинерии, които китайците започнаха да строят преди няколко години и за които някои анализатори предупредиха, че ще станат безстопанствени активи, преди да бъдат завършени, вероятно ще бъдат полезни. Китайските рафинерии могат да реализират добри печалби благодарение на руския петрол.

„Китай започва по-активно да използва схемата, която използва Индия, тъй като отстъпката за руския петрол се увеличи до 35 долара от декември. Това увеличи рентабилността на такива операции за по-далечна страна като Китай. Освен това има по-малко коронавирусни ограничения, така че е по-лесно заводите да работят нормално“, обяснява Игор Юшков.

Турция, която също е готова да изпраща петролни продукти, произведени от руски петрол в Европа, също ще може да се възползва. Разликата на Турция е, че най-вероятно ще купува и готови руски петролни продукти, същия дизел с отстъпка и ще го препродава в Европа на пазарни цени. Самата Анкара, предполага експертът, вероятно направи нещо различно. Най-вероятно ще консумира руски дизел на вътрешния пазар, но ще препродава освободените количества собствен дизел на европейците. Проследяването на това ще бъде доста трудно и тази схема най-вероятно ще задоволи всички. Мароко ще направи същото, смята експертът. И други страни може да последват примера.

Турция може да изнася от Русия и втечнен въглеводороден газ, който принадлежи към петролните продукти, и да го препродава в Европа.

Най-вероятно, предполага експертът, Русия ще се опита да пренасочи доставките на петролни продукти към Азия, както и петрола, и да изтласка оттам традиционните доставчици, които съответно ще транспортират петролните си продукти към Европа. Тоест за петролните продукти също може да има размяна на пазари, както се случи с петрола.

„Европейците ще трябва да плащат повече, за да запазят дизела по същия начин, по който се опитват да запазят ВПГ. Вторият проблем е, че рафинирането на петрол в Европа може да намали производството и някои заводи да спрат напълно. Може да има локален дефицит, но като цяло смятам, че европейците ще могат да се осигурят с течно гориво, но на по-висока цена“, каза източникът.

Що се отнася до Русия, най-вероятно през първата половина на годината тя ще трябва да маневрира в посока увеличаване на износа на суров петрол и намаляване на износа на петролни продукти с около 10-15%, смята експертът. Просто защото танкери за транспортиране на петролни продукти са по-трудни за намиране, отколкото за транспортиране на петрол, това ще отнеме повече време.

„Може би, за да не спрем заводите, ще трябва да се съгласим с увеличаване на доставките на петролни продукти за Турция. В условията на недостатъчен флот ще бъде възможно да се изпрати по-бързо и да се върне за нова партида. За това Турция може да получи по-голяма отстъпка“, казва събеседникът.

Но ситуацията с мазута е малко по-сложна. Още през пролетта на 2022 г., когато Съединените щати забраниха руския петрол и петролни продукти, включително мазут, възникна голям проблем къде да се продава мазут. Защото САЩ купиха много руски мазут. Те замениха венецуелския петрол.

„В резултат на това проблемът беше решен с доставката на мазут за страните – производители на петрол в Близкия изток – до Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Започнаха да горят нашия мазут в техните електроцентрали, които работят на течно гориво, вместо на техен петрол. Те изпращат освободените количества собствен петрол на световния пазар по пазарни цени. И така печелят пари“, казва Юшков.

Сега този проблем може да стане отново остър. Защо? „Русия консумира общо 90 милиона тона леки петролни продукти: 30 милиона тона дизелово гориво, 30 милиона тона бензин и още 30 милиона тона реактивно гориво и всичко останало. При получаване на леки нефтопродукти все пак се образува мазут.

Ако не намерим къде да го сложим този мазут, тогава излиза, че ще трябва да се намали преработката на нефт, за да не се произвежда този мазут. Това означава, че няма да се произвеждат и леки петролни продукти. И тогава вече ще започне недостигът на гориво на руския пазар “, предупреждава експертът. Ето защо е толкова важно да привържем мазута към външния пазар.

Като цяло първото, преходно, полугодие обещава да бъде трудно. „Но още през втората половина на годината ситуацията трябва да се нормализира, тъй като Русия може да формира свой флот, за да не зависи от тавана на цените. Световната икономика и вероятно на Китай най-накрая ще се възстановят, ще консумира повече енергийни ресурси“, заключва събеседникът.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар