ГЕРБ научили от медиите, че Асен Василев ще тегли нов дълг

Василев към библиотекарите: Работата ви е много трудна, трябва да запалите децата с нещо, което не е секси

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работата на библиотекарите не е професия и не е занаят. Тя е призвание, така, както е учителската професия. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на церемонията по връчване на годишните награди на фондация „Глобална библиотека – България“ в „Топлоцентрала“ тази вечер.

Вашата работа е много трудна, защото вие трябва да запалите искрата в децата, така че на тях да им стане интересно, любопитно, забавно да се занимават с нещо, което не е секси, не е модерно. Не е направено така, че да им привлича вниманието, както интернетът и телевизията, но пък развива въображението, развива мисленето и ги прави творчески личности“, каза министър Василев.Той отбеляза, че когато гледа към библиотеките и читалищата, вижда, че има хора, които работят с цялото си сърце и душа и са драматично нефинансирани. В същото време има едни читалища, които стоят заключени, има едни библиотеки, които стоят заключени и те получават също толкова ресурс, колкото тези, които работят, каза Асен Василев.


Финансовият министър посочи, че причината за това е стандартът, който е направен преди много време и който е на субсидирана бройка и квадратен метър. „Така се определя колко ресурс държавата ще ви даде на вас, за да си свършите работата. Не на базата на това колко деца са дошли в библиотеката, не на базата на това, за което раздавахте наградите, а на базата на това колко бройки е имало в щата в края на 90-те години и колко квадратни метра е вашата библиотека“, каза Василев.

По думите му това е неговата „малка битка“ – да се промени стандартът, така че той да е свързан с дейността на библиотеките и читалищата, а не на базата на квадратен метър. Василев разказа, че три години предлага такава промяна и три години парите се приемат, а стандартът остава.

Тази година отново искаме разпределението да е на база на това, който работи, да получи, да получи много повече. Защото това е важно за нашето общество, посочи Асен Василев. И допълни: „Надявам се този път да не кажат: „Хайде пак по стандарта за субсидираната бройка и квадратния метър“, защото това са похабени пари от нашите данъци. И то похабени, защото те убиват възможности да се случат по-добри неща в страната“, посочи Асен Василев.

Целият бюджет е 100 милиона в момента. Ние даваме още 28 милиона, това е почти 30 процента увеличение. Но ако то се разпредели на квадратен метър и субсидирана бройка, тези, които работите реално, почти няма да го усетите“, каза той. Допълни, че молбата му към общността на библиотекарите е да помогнат в тази битка, за да могат библиотеките да станат по-добри, да имат ресурс и да вършат просветителската си дейност с гордост.

Общо четири награди бяха връчени на церемонията в „Топлоцентрала“ миналата вечер. В категорията за регионална медия бе отличен националният пресклуб на БТА във Варна. Останалите лауреати са сайтът „Детски книги“, книжният център „Гринуич“ и община Враца.

Източник: БТА


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар