Василев към протестиращите: Професията ви има бъдеще до 2038 и е със затихващи функции

Василев към протестиращите: Професията ви има бъдеще до 2038 и е със затихващи функции

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хората, които работят в мините и ТЕЦ-овете трябва да знаят, че тяхната професия има бъдеще до 2038 г. и е със затихващи функции. Така финансовият министър Асен Василев се обърна към миньорите от студиото на „120 минути“ е ефира на бТВ.

„Това, което бих им казал е, че това, което е било до момента, няма как да продължи, и не защото правителството, а пазарът налага ограничения“, заяви той.„Няма как токът да е конкурентоспособен, той би бил ако е студено и няма други производства. Тяхната професия има бъдеще до 2038 г. със затихващи функции и че трябва да започнем един плавен преход паралелно с това, а не да чакаме до последния момент и да си мислим, че с магическа пръчка от днес за утре всичко ще стане“, обясни още Василев.


Загубилите работните си места ще бъдат обезщетени, обеща финансовия министър. Той каза, че никой няма да направи перфектна програма, но е важно да има няколко стълба и обобщи какви трябва да са те: „Ако си загубиш работата – трябва да имаш социален пакет да си стъпиш на краката. Това се случва в Европа. Там е 24 заплати, при нас се договарят 36.“

„Вторият стълб – да се подпомагат бизнеси, които искат да влязат да работят. В тези региони има изключително много възможност за производство на зелена енергия, да се организират по-лесно. Голяма част тези хора ще продължат да работят, защото даже в деня, в който мината произведе последния тон въглища – имаме поне 10 години работа по зариването и подготвянето, за да няма екологична катастрофа в този район. Така че там да може да стане пак нормално за строителство, за инвестиции“, поясни бъдещето на мините и възможностите за реализация на енергетиците Василев.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар