Васил Велев пред Dir.bg: И синдикатите ще се включат в протеста на бизнеса, властта води монолог

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бизнесът иска предвидимост, а не компенсации месец за месец и на парче. Това каза в интервю за Dir.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той е категоричен, че управляващите не умеят да водят диалог с бизнеса. Затова на 18 май работодателските организации не излизат сами на протеста. Към техните 15 000 служители и работници ще се присъединят и синдикатите, и превозвачите, и пътните фирми, съобщи още Велев.

„Просто търпимостта вече е изчерпана. Не може всеки месец едно и също с кански мъки и усилия да постигаме някакъв резултат и след един месец всичко отначало“, каза още председателят на АИКБ.Според него премахването на акциза за електроенергия е пиар мярка, за да каже властта, че нещо е направила. 


„На нас ни е все едно откъде получаваме газ, стига той да е на достъпна и конкурентна цена. Трябва да има диверсификация, но това се постига, като се добавят източници и маршрути, а не като се изваждат. В момента ние плащаме по-скъпо на „Газпром“, чрез гърците, за същия газ, като плащаме на гърците и комисиона“, обобщава индустриалецът.

– В какво точно се разминахте отново вчера с властта по време на срещата с министъра и какво отказа да изпълни държавата от вашите искания за компенсации?

– Нашите искания са ясни и лесно изпълними, и абсолютно логични. Програмата, която е за компенсиране на свръхвисоките цени, която действаше до края на април, искаме да бъде продължена толкова, колкото е необходимо, цитирам Европейската комисия. Това казва тя в последното си съобщение от 8 март. Ясно е, че ситуацията на пазара ще остане такава извънредна още дълго време. Тя няма да се промени следващия месец. И затова ние сме категорично против да се кърпи положението месец за месец и да няма никаква предвидимост за бизнеса.

– Какво ви казва властта?

– Властта ни казва, че за месец май има готовност да продължи програмата, но при влошени условия, и то само за май. После ще видим. После пак всички на нокти. Днес сме вече 13 май. Ние не знаем на 1 май каква е била крайната цена, на която сме работили. Както на електроенергията, така и на природния газ. Това е абсолютно неприемливо, абсолютно недопустимо! Средствата за финансиране на тази програма всъщност са надвзети от предприятията. Това са – отново цитирам ЕК, така наречените „неочаквани печалби“, в енергийните дружества. 

– Не излиза ли така – че държавата взима пари от вашите фирми, за да ви подпомогнат после с тях?

– Не, те взимат пари всъщност от труда на хората, от това, което е произведено в предприятието. То се надвзема. Цената е увеличена четирикратно, а всъщност цената на микса е променена много малко – реалната цена на електроенергията, тъй като атомното гориво не е поскъпнало, а това е най-големият дял, въглищата са местни – също не са поскъпнали или са поскъпнали минимално, не 4 пъти, а 10%, тоест, 0,1 път. Въздухът, водата и слънцето са безплатни, както и преди. Тоест, цената на микса при нас е от порядъка 130 лв. за мегаватчас.

Цената за домакинствата е силно субсидирана, тя е 119 лева, и отчитайки тази субсидия, ние казваме – добре, нека за нас да не е 130, да е 150 лв., така че да компенсира субсидията за бита. И оттам нагоре трябва да се компенсира в три четвърти от надвишението, тоест да се възстанови 75%, а 25% да останат като свръхпечалби в енергетиката. На нас ни казват: „Не, ще ви компенсираме с фиксирана сума, която е, примерно, два пъти по-малко от тази, която е по формулата, съществуваща до момента, а пък за следващия месец изобщо ще видим“. Това е абсолютно неприемливо.

– Тоест, свърши търпимостта на бизнеса към това правителство и на 18 май излизате на протест?

– На 18-ти в 12.00 часа всички са поканени на площада пред Министерския съвет. Ние сме заявили в Столичната община в предвидения в закона ред 15 000 души, 200 автобуса за паркиране. Вероятно ще дойдат повече хора.

– С вас ще идват на протест и превозвачите, и транспортните работници от обществения транспорт на столицата. Ще се включат ли и синдикатите?

– Ще се включат и синдикатите. Имаме тяхната подкрепа. Ще се включат и пътностроителните компании, които не са си получили все още изработеното – 1,2 милиарда изработена и неплатена работа с повече от половин година закъснение. Просто търпимостта вече е изчерпана. Не може всеки месец едно и също с кански мъки и усилия да постигаме някакъв резултат и след един месец всичко отначало. Тази непредвидимост, от една страна, ограничава ръста на компаниите и възможността сега да отхапят по-голям дял от това скъсяване на веригите на доставки и да увеличат възнагражденията на хората, приходите в бюджета. От друга страна тази несигурност ги кара да увеличават цените, защото не знаят колко е всъщност цената на електроенергията, и там, където могат, това го правят.

А това води до ръст на инфлацията. Това води до стопяване на спестяванията на хората, води до стопяване на реалните им сегашни доходи, покупателната им способност. Затова сме поканили на протеста не само мениджъри и предприемачи, а работници и служители, защото те страдат от това. Колкото повече пари се надплатят ток и газ, толкова по-малко пари остават за заплати и социални разходи в предприятията.

– Този протест за оставка на правителството ли е?

– Този протест е с ясни искания. Ние казваме, че ако този Министерски съвет няма да прави това, което е очевидно за всички, което го правят във всички други европейски страни, ако няма да си свърши работата, трябва да си ходи. За да дойде друг, който ще си свърши работата. 

– Подкрепихте превозвачите срещу ТОЛ-таксите за второкласната пътна мрежа, те пък отложиха протеста си, за да го проведат заедно с вашия.

– Подкрепяме исканията на превозвачите, защото сега не е моментът за увеличаване хем на обхвата, хем на ставката. Трябваше да се направи анализ изобщо на функционирането на тази система. Там има много неизяснени данни, липса на данни. В коалиционното споразумение имаше намерения да се анализират резултатите досега, да поеме държавата управлението. Числата, които се отчитат, не се засичат едно с друго. Очевидно има много неефективности, нека така да го наречем ефимерно, във функционирането на ТОЛ-системата. И сега, когато са се струпали няколко кризи една върху друга, да увеличаваме и обхвата, и ставките едновременно, е контрапродуктивно. 

– Поискахте ли на срещата с енергийния министър подновяване на преговорите с „Газпром“, каквото искане имахте?

– За газа имаме следното искане, което е ясно формулирано – разликата между цената на газа при използване на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с „Газпром експорт“, да бъде поета като компенсация от бюджета. Според нашите експерти, които имат достатъчно знания и информация, по дългосрочния договор, плюс другите постъпления от газ по други договори, цената за месец май би трябвало да бъде 123,15 лева. Припомням, че за април беше 142,59 лв. Тоест, тя трябва да се намали с 19,44 лева. Ползвайки посредници и купувайки същия газ, но по-скъп, тя би следвало да се увеличи пак по формулата на 175 лв., тоест с 52 лева ние ще плащаме повече поради очевидни недопустими грешки в управлението. Ние казваме – ето от тази разлика трябва да се компенсира, да се възстанови. На нас ни е все едно откъде получаваме газ, стига той да е на достъпна и конкурентна цена.

– Разбра ли се вече на каква цена ще бъде този втечнен газ, за който премиерът каза, че е договорил в САЩ? Спокойни ли сте, че има договорени два кораба?

– Два кораба не е дългосрочен договор. Първо, те не са пристигнали – днес е 13 май, ние от 1 май нямаме цена. Ползваме друг газ, не този, който е договорил премиерът, който е по-скъп. Това оскъпяване може да бъде компенсирано с бъдещ по-евтин газ, като се направи това изравняване в „Булгаргаз“. Тоест, тоя месец да е на загуба, другия – на печалба и така да се компенсира. Днес ще разберем КЕВР какво ще определи като цена, 13 дни по-късно, на която ни е продавал „Булгаргаз“ газ от 1 май. Ако тази цена бъде по-висока от 123 лева, значи ние сме ощетени от некомпетентно управление.

– Откъде получавахме газ през тези няколко седмици, откакто се отказахме от руския по договора с „Газпром“?

– Получавахме пак руски газ, ама през Гърция. Гърция увеличава заявката си към „Газпром експорт“ вероятно, с който има договор, и този газ ни го препродава на нас, но гръцката цена е по-висока от нашата.

Тоест, ние плащаме „Газпром“, чрез гърците, по-скъпо за същия газ, като плащаме на гърците и комисиона. Това е една част от газа. Другата част идва от МЕТ, наречена още търговската фирма, прближена до властта. Тази фирма продава на още по-високо ниво газ и става така, че за да получат някои търговци финансова облага от порядъка на милиони, ние плащаме за месец 100 милиона в повече. Това е абсолютно недопустимо. Не искам да правя политически коментари. Ние имаме икономически искания. А те са – сигурна енергия на конкурентна цена. На такава, каквато получават нашите конкуренти в другите европейски страни, нищо повече. Трябва да има диверсификация и конкуренция, но това се постига, като се добавят източници и маршрути, а не като се изваждат.

– Тази мярка от 25 стотинки на литър бензин ефективна ли е? И другата мярка – за сваляне на акциза за електроенергията?

– Нека да уточним, че тя не се отнася до предприятията. Тя всъщност е само за гражданите и е в минимални размери. Според нас е и трудна за администриране. А другата мярка – премахване на акциза за електроенергия, е пиар мярка. Тя няма икономически смисъл. Акцизът за електроенергия е 2 лева за мегаватчас, а цената е между 400-450. 2 лева са под половин процент, тоест, това е неосезаемо облекчение. Няма икономически смисъл. То е пиар. То е, за да кажем, че нещо сме направили.

– Как върви диалогът с правителството през тези няколко месеца? 

– Най-важното е всъщност, че отсъства реален диалог. Има стремеж да бъдат подменяни с клакьори автентичните, законните, установени с нормативен акт по реда на закона, представителни организации на бизнеса, на национално и браншово равнище. С някакви хора, които никого не представляват и с някакви кръгове от фирми, които да подменят представителните организации на бизнеса.

То няма диалог. Ако има срещи, там е монолог.

– Превозвачите вече повдигнаха завесата зад това как изглежда той отвътре. При вас как беше?

– При нас имаше грубо прекъсване на нашите представители по време на техните изказвания. Просто липса и отсъствие на всякаква култура на общуване, камо ли култура на индустриални отношения. Европейският модел на индустриални отношения нищо не значи за днешните управляващи. 

– Има ли фалирали предприятия и съкратени работници в резултат на всичко това – кризите, инфлацията и липсата на компенсации?

– Това е другата мантра – „всичко е наред, икономиката расте и износът расте с двуцифрени проценти“. Това е поглед назад, поглед към март месец, ние гледаме напред. Всяка следваща прогноза, която дават за България авторитетни, международни финансови институции, е надолу, по-слаба. Ръстът, който отбеляза българската икономика, гледайки близкото минало, е по-слаб от средноевропейския, а инфлацията, която е у нас, е много над средноевропейската. Всичко това е поради неправилни решения и поради неправилно управление на икономиката. Тази огромна инфлация, която е факт, можеше да бъде ограничена. Ние имаме 12,4% към края на март, а промишлената инфлация – цените на производител, са 36% към края на март. За април още нямаме данни, но там са вероятно над 40% цени на производител. Тази инфлация постепенно се прехвърля върху цените на дребно.

А тя може да бъде стопирана, даже върната, при адекватни компенсации на свръхвисоките цени на електроенергията. И трябва добре да се разбира – това не са някакви подаръци. Това е връщане на заграбеното, на откраднатото от хората, от техния труд и добавена стойност, която са създали в предприятията. Която кражба се складира в АЕЦ, в НЕК, в други производители на електроенергия и затова ЕК казва, че можем да приемем закони за облагане на неочакваните печалби.

Не говорим само за предприятията, а за всички потребители на свободния пазар – това са и общините, образованието, здравеопазването, културата, религиозните учреждения. Всички те са потърпевши. И всички те могат лесно да бъдат компенсирани с част от свръхпечалбите.

И такъв закон има в Румъния от повече от половин година, в Испания, в Гърция приеха. Защо няма у нас? Защото ще бъдат засегнати спонсори на властта, депутати. Нека да си кажем нещата ясно. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар