Васил Терзиев отвърна ГЕРБ: Прехвърлят тяхна вина на мен – София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Васил Терзиев отвърна ГЕРБ: Прехвърлят тяхна вина на мен

стоп кадър/НОВА

Нашият ангажимент, който сме заявявали, е до края на нашия мандат да има поне един работещ лифт. Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим, увери кметът на София Васил Терзиев на брифинг във връзка с неработещите лифтове до Витоша и възможните решения.

По думите му няма как да има очаквания за шест месеца да се реши проблем, наследен от старото управление на Столичната община и датиращ от 2007 г.

Чухме доста измислици на темата с Витоша и от ГЕРБ да пробват да хвърлят вината за нещо, което те са сътворили на някой друг и да се налага да говорим как за шест месеца не сме успели да направим неща, за които те са имали 35 шестмесечия – от времето, когато са продали лифтовете с един безумен договор, който не ни защитава интересите по никакъв начин, разясни пред медиите кметът Терзиев.

По-рано днес от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община и заявиха, че има бездействие от страна на кмета на София по въпроса със Симеоновски лифт.

Общината има възможност да възстанови един от лифтовете – Драгалевския, отговори Терзиев на въпрос на БТА какви са конкретните стъпки оттук нататък, за да има работещ лифт. По думите му има възможност това да стане със средства на общината.

“Надеждата ни е, че можем да направим повече. Искаме да видим какви са възможностите за по-всеобхватно решение, което да включва и Симеоновския, да се види инфраструктурата горе в планината. Целта е да не се модернизира на парче. Това включва разговор с всички заинтересовани страни, анализ на правните възможности, за да видим къде “сечението между идеалното и това, което е възможно”, посочи той.

“Имаше заповед, издадена от кмета Терзиев, да се направи проверка защо Симеоновският лифт е спрял работа в края на декември-началото на януари”, каза кметът на район “Витоша” Зарко Клинков на уточняващо питане какво е било предприето, след като в началото на зимния сезон кабинковият лифт не бе пуснат.

“На 4 януари колегите направиха проверка. Констатирано е, че първи двигател е аварирал и е бил разглобен и изпратен за ремонт, като собственикът на лифта е дал  хоризонт от четири месеца за приключването на ремонта. Помолихме ги да предоставят всякакъв тип документи – за ремонт за технически преглед на съоръженията и всичко останало, до момента това не е направено. Като изтекоха тези четири месеца, просто казаха, че лифтът няма да продължи”, разказа още Клинков.

По време на брифинга председателят на групата общински съветници на “Продължаваме Промяната-Демократична България-Спаси София” Борис Бонев коментира сключването на договора.

“ГЕРБ носят пълната отговорност за това, че днес няма нито един работещ лифт на Витоша”, коментира той.

Според него е липсвал последващ контрол след продажбата на съоръжението по договор и е имало издаване на нищожни заповеди през годините, за да симулират от общината дейност. Бонев посочи, че през 2007 г. кмет на София е Бойко Борисов, а в Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация, с негова лична квота, е назначена Йорданка Фандъкова.

Тогава е било решено общинското дружество “Въжени линии” да се продаде, като на 20 декември 2007 г. се сключва фактическата сделка, обясни общинският съветник и добави, че има смяна в състава на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация, като в него отново има сегашни кадри на ГЕРБ.

“В договора няма никакви задължения за това кои лифтове да работят, нито как и кога да работят. Единственото задължение към купувача е в срок от 25 години да запази предмета на дейност на дружеството съгласно съдебната му регистрация”, посочи Бонев, цитиран от новони.бг.

По думите това не означава да има работещи лифтове. Бонев определи договора като слабо написан, който не защитава обществения интерес. Затова, счита той, развалянето на договора може да доведе до “съдебна битка”, която най-вероятно ще бъде загубена. В заключение и той увери, че ще се търси изход от ситуацията, за да могат софиянци да стигат до планината с лифтовете.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар