Васил Тончев пред Dir.bg: Разочарованието от

Васил Тончев пред Dir.bg: Разочарованието от „Продължаваме промяната“ размества пластовете

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Безспорно е разочарованието от „Продължаваме промяната“, то води до известно разместване на политическите пластове. Вече се мисли за избори, има привкус на предизборна обстановка. Това заяви в интервю за Dir.bg социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев. Според него решаващи ще бъдат позицията ни по въпросите със Северна Македония, с войната Русия-Украйна, както и дали управляващите ще успеят на свалят от поста главния прокурор Иван Гешев. 

– Г-н Тончев, как ще коментирате разделителните линии между партньорите в управлението, до какво ще доведат те? – Общо взето втърдяването на „Има такъв народ“ в тези позиции ми се струва малко преднамерено. С оглед на това вече да се мисли за скорошни предсрочни избори или за разваляне на коалицията. Мисля, че това, което задържа нещата, бих казал е войната в Украйна, която прави ситуацията много неопределена, тъй като изходът там още не е съвсем ясен. Вероятно ще се изчака тази война, но мисля, че и там нещата станаха много горещи между различните партньори. 


– Каква е вашата оценка за управлението след изминаването на символичните 100 дни? 

– Най-точната дума мисля, че е разочарование, тъй като всички очаквахме много повече. Имаше предварителната нагласа, че сега тези млади момчета и нови политици ще се учат в движение. И се надявахме да покажат голям потенциал. В това като че ли нещата зациклиха някак си. Много наивно, много аматьорски се подхожда към най-важните проблеми. В по-дългосрочна стратегия държавата зацикля в тази поредица от гафове. 

– След ареста на Бойко Борисов социологическите агенции дадоха преднина на ГЕРБ пред „Продължаваме промяната“, какво е Вашето мнение? 

– Промените в електоралните нагласи се извършват, когато има реална ситуация, когато има някакъв ясен хоризонт, затова се провеждат нови избори. Сега всички сондажи, които се правят, имат много предварителен характер и не би могло отсега да се съди. Но безспорно е разочарованието от ПП, за което говорихме, то води до това да има известно разместване на пластовете. В потвърждение на първата ми теза е и това, че вече се мисли за избори. Това сочи поведението в парламента и извън него на водещите политици. Има привкус на предизборна обстановка, което се потвърждава и от това, че всички помислиха да стягат партийните редици. Виждаме, че и Стефан Янев върви към това, и Мая Манолова, и „Продължаваме промяната“ бързат да учредят партия, за което като че ли бяха забравили в предишните месеци. 

– Има ли място за нови проекти? Какво е политическото бъдеще на Стефан Янев? 

– Безспорно има. На базата на очерталата се ситуация ще се търсят нови политически играчи, които да акумулират към себе си доверието на широк кръг избиратели. Стефан Янев безспорно е с потенциал и безспорно има ниша за него. Но от изключително значение за неговия проект е отношението му с президента и президентската институция. Засега там се очертава сериозна дистанция, дори се демонстрира някакво неразбирателство по основни въпроси. Това дали той ще има потенциал да влезе в следващия парламент при основаването на нова формация или ще има потенциал за по-сериозно присъствие, ще зависи от именно това, според мен, дали ще може да се възползва в някаква част от авторитета на Румен Радев, който безспорно рейтингово е най-високопоставеният политик. 

– А ще се промени ли политическата конфигурация, ако ПП и формацията на Мая Манолова станат партии? 

– Мая Манолова има своето присъствие и тя най-вероятно ще се заяви в лявото пространство, пък и много е вероятно да участват в някаква коалиция и да бъдат заедно с проекта на Стефан Янев, тъй като са доста близки. 

– Създава се впечатление за противопоставяне на президента Радев и правителството. Ще допринесе ли това за ускоряване на движението към предсрочни избори? 

– Едва ли влиянието на президента ще бъде насочено в това направление – в посока на предсрочни избори. Все пак мисля, че стабилността в страната е основната му грижа. Но че има разломи между президентската институция и изпълнителната власт, това е очевидно по много важни въпроси, включително и в отношението към Русия, войната и Македония. Това са най-чувствителните теми в момента и мисля, че там безспорно има съществени различия. 

– Как ще се отрази кризата в Украйна на нашето правителство? 

– Зависи от това как ще се развие конфликтът там. Първо дали ще приключи в обозримо бъдеще, примерно в рамките на месец, което ще облекчи много ситуацията. Второ – кой ще получи надмощие в тази решаваща фаза на войната. Както знаем, историята винаги се пише от победителите. Който е успял да се наложи безспорно, ще получи сериозни предимства, а това ще се отрази на цялата конфигурация, включително бих казал и в световен мащаб. Ще рефлектира и в България. Това трябва се да види след приключване на конфликта. В момента нещата са толкова неопределени, защото е много важно по какъв начин ще се изградят тези два полюса – дали Русия тотално ще бъдат отблъснати от Западния свят, както виждаме – и самите руснаци, и Путин са готови на такъв вариант, или ще бъдат изградени някакви мостове все пак за бъдещо взаимодействие. 

В това отношение е много интересно какво ще стане и във Франция, защото виждаме, че претендентката Льо Пен е може би единствената от западните лидери, които имат голямо влияние, която дава една съвсем нова визия и конфигурация. Тя твърди, че при приключване на войната ще търси други начини и възможности да се позиционира Европа спрямо Русия. То е интересно от тази гледна точка и как това ще повлияе на общественото мнение във Франция, тъй като официалната пропаганда е едно, но това какво става в главите на хората е нещо друго. 

– Споменахте и темата Северна Македония, която е много чувствителна за българския народ, виждаме и различията по нея. Кой е полезният ход на правителството? 

– Полезният ход на правителството и лично на премиера е да следва резолюцията на парламента и изградената вече позиция на българската страна. Виждаме, че опитите му да смекчи нашата позиция и да върви към някакъв друг тип разбирателство не се приемат – както от широкото обществено мнение, така и от всички останали политически партии. Промяната, завой в това отношение, поемането на ангажименти, които не са приети от другите, мисля, че това е най-бързият край на този кабинет, ако не се съобразят с останалите. Най-голямата опасност за правителството е това да не наруши консенсуса в нашето общество и да се опита да направи някакво споразумение, което не се приема широко в страната. 

– Реформата в съдебната система е като че ли най-сериозната обединителна линия между управляващите сили, как ще се отрази това на коалицията? 

– Това беше спойката, която събра толкова различни и противоположни партии в една коалиция. И за това някак си, поне публично, поддържат тази линия. Не съм убеден, че зад публичността няма и някакви други намерения и виждания. И това е много важно за оцеляването на коалицията. Целите протести бяха да се направи тази реформа и най-важното – да се махне главният прокурор. Виждаме, че за това те показват желание да го направят, но става с методи и мерки, които са неефективни, които не могат да доведат до свалянето на Гешев. От успеха или неуспеха на тази мярка ще зависи изключително много съдбата на кабинета. Аз лично мисля, че ако не успеят да се справят с този въпрос и да премахнат Гешев до края на годината, няма да успеят да преодолеят и следващата зима. Много трудно ще изкарат мандата дори до местните избори, които са есента следващата година. Но ако успеят, тогава биха могли, чрез корекции, дори да удължат мандата си и в по-дълъг период да се задържат в изпълнителната власт. 

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар